Tramp: Ako Turska napadne Kurde, uništićemo je ekonomski

Turska saopštila da će nastaviti borbu protiv kurdskih jedinica koje podržavaju SAD, ignorišući upozorenja predsednika SAD

Predsednik SAD Donald Tramp kaže da će ekonomski uništiti Tursku ako napadne Kurde tokom američkog povlačenja iz Sirije.

Američki predsednik to je napisao na svom Tviter nalogu.

“Počinje dugotrajno povlačenje iz Sirije dok napadamo mali preostali deo teritorijalnog kalifata Islamske države iz više pravaca. Ponovo ćemo ih napasti iz postojeće obližnje baze ako se ponovo formiraju. Ekonomski ćemo uništiti Tursku ako napadne Kurde. Napravite bezbednosnu zonu od 20 milja”, napisao je Tramp.

Predsednik SAD je poručio i da treba da se zaustave beskrajni ratovi.

“Isto tako, ne želim da Kurdi izazivaju Tursku. Rusija, Iran i Sirija će imati najveću korist od dugoročne američke politike uništavanja ID u Siriji, prirodnih neprijatelja. Takođe, i mi imamo koristi, ali sada je vreme da dovedemo naše trupe kući. Zaustavite beskrajne ratove!”, rekao je Tramp.

Koalicija protiv Islamske države, predvođena SAD, započela je proces povlačenja iz Sirije, saopštio je u petak portparol koalicije.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Britaniji, objavila je da je povlačenje počelo u četvrtak uveče.

U Siriji ima oko 2.000 američkih vojnika.

 

Izvor B92, 14. januar 2019.

TURSKA: NASTAVIĆEMO BORBU PROTIV KURDA
Turska saopštila da će nastaviti borbu protiv kurdskih jedinica koje podržavaju SAD, ignorišući upozorenja predsednika SAD Donalda Trampa, koji je pretio „uništenjem“ turske ekonomije u slučaju napada na kurdske snage posle američkog povlačenja iz Sirije.

Turska već više nedelja preti novom ofanzivom protiv kurdskih Jedinica za zaštitu naroda (YPG), boraca koje Vašington podržava u ratu protiv Islamske države dok ih Ankara smatra teroristima.

Tramp je juče putem Tvitera upozorio da će „ekonomski uništiti Tursku“ ako posle američkog povlačenja napadne Kurde, istovremeno pozivajući Kurde da „ne provociraju“ Ankaru.

„Gospodine Tramp, teroristi ne mogu biti vaši partneri i saveznici (…) Nema nikakve razlike između Islamske države i YPG. Nastavićemo da se borimo protiv svih njih“, rekao je Ibrahim Kalin, portparol turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

YPG su jedna od glavnih tačaka sporenja Turske i SAD, saveznika u NATO čiji odnosi su značajno pogoršani od 2016.

Ankara je pozdravila američku objavu s kraja prošle godine da će se povući iz Sirije. Turska ne krije svoju nameru da pokrene ofanzivu protiv YPG da bi sprečila stvaranje klice kurdske države na svojim granicama i tako sprečila oživljavanje kurdskog separatizma u samoj Turskoj.

Međutim, nešto kasnije je američka vlada uslovila povlačenje iz Sirije bezbednošću kurdskih boraca, a prošlonedeljna poseta Trampovog savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona Ankari nije dovela do rešavanja nesuglasica.

 

Izvor Tanjug/B92, 14. januar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u