Advokat Tapušković: Džefri Najs uništavao dokaze o „žutoj kući“

Advokat Branislav Tapušković, koji je učestvovao u procesima pred Haškim tribunalom, razotkriva ulogu Džefrija Najsa

Kao tužilac Haškog tribunala, Džefri Najs je imao udela u uništavanju dokaza u vezi sa trgovinom organima u slučaju „žuta kuća“. Cilj je bio da se potru svi tragovi ovog zločina nad Srbima. A nekadašnja glavna tužiteljka Karla del Ponte je tvrdila da je u Hagu ogroman broj tih dokaza uništen.

Ovako advokat Branislav Tapušković, koji je u to vreme učestvovao u procesima pred Tribunalom, za Novosti razotkriva nekadašnju ulogu Britanca, koji se ovih dana pojavio u sasvim novoj roli. Najs se ponovo upleo u dešavanja na Kosovu, kao branilac Albanaca pred Specijalnim sudom za zločine OVK.

U ovom trenutku, on brani teroristu Samija Ljuštakua, koji će se pred tužiocima u Hagu pojaviti sutra. A tokom ponedeljka na saslušanju je bio Rustem Mustafa, pripadnik paravojne formacije za čije ime se vezuju mučenja i ubistva Srba, podmetanje bombe pod autobus „Niš ekspresa“, kad je poginulo 12 srpskih putnika, teroristički napadi i obračun sa „nelojalnim“ Albancima.

— Ne osećam se krivim! – uzviknuo je Mustafa pred ulazak u kancelariju tužilaca, gde će danas nastaviti davanje iskaza. On je prvi terorista koji je saslušan u Specijalnom sudu zbog zločina nad Srbima. Po izlasku odbio je da daje bilo kakve izjave.

U ceo ovaj slučaj Najs ulazi sa velikim „predznanjem“, jer je imao priliku da se o dešavanjima na Kosmetu dobro uputi kao glavni tužilac u predmetu protiv Slobodana Miloševića. Međutim, i tad je otvoreno, bez pardona, zastupao albansku stranu.

— Najs je imao pristup mnogobrojnoj dokumentaciji, koju bi sad kao advokat mogao da iskoristi – kaže nam Tapušković. — On je sve vreme forsirao tezu da je sve što se dešavalo na Kosmetu bilo u svrhu stvaranja „velike Srbije“ i da KiM ne pripada Srbiji. Bez problema se oglušio o zločine nad Srbima. Na suđenju je čak tvrdio i da su Srbi srušili džamiju iz 7. veka, a Osmanlije su na Balkan došle tek u 14. veku. Eto, to vam je Najs.

Prema najavama prištinskih medija, britanski advokat mogao bi da bude i branilac predsednika tzv. Kosova Hašima Tačija i prvog čoveka kosovskog parlamenta Kadrija Veseljija, ukoliko budu na optužnicama Specijalnog suda.

Kada je napustio Haški tribunal, Najs je radio na Tačijevoj biografiji, gde se u knjizi posebno bavio otklanjanjem sumnji da je Tači učestvovao u trgovini organima. Posle objavljivanja izveštaja specijalnog izaslanika Saveta Evrope Dika Martija o zločinima OVK, za tzv. kosovsku vladu radio je na pripremi materijala koji bi mogao da se koristi u odbrani albanskih terorista pred Specijalnim sudom.

Tokom karijere Najsa je pratila priča da je od albanskog lobija dobijao veliki novac. A, u novoj misiji spasavanja terorista OVK, prema informacijama kosovskih medija, dobijaće 2.200 evra dnevno, plus troškove putovanja.

Haški istražitelji u ponedeljak su u Prištini nekoliko sati ispitivali Sabahudina Cenu, teroristu koji je delovao u zoni Paštrik.

Prištinski mediji preneli su u ponedeljak da će poslednja saslušanja biti 4. februara, a da je poziv dobilo sto ljudi.

Inače, sve troškove suđenja bivšim pripadnicima OVK plaćaće kosovska vlada, a pre nego što sednu u avion za Holandiju sreću će da im poželi tzv. premijer Ramuš Haradinaj.

LOGOR LIKOVAC
Sami Ljuštaku, bivšem pripadnik OVK se povezuje sa mučenjem i masakrom nad Srbima u kampu OVK u Likovcu. Naše bezbednosne snage raspolažu snimkom iz Likovca, gde se vide četvorica Srba sa KiM za kojima se i danas traga. Ovaj dokaz nalazi se i u fascikli Dika Martija, koji je istraživao trgovinu organima na KiM, i na osnovu čijeg izveštaja je osnovan Specijalni sud u Hagu.

DAČIĆ: ČEKAMO OPTUŽNICE
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da Srbija očekuje da neko ko je počinio zločine za njih i odgovara:

— Davno sam rekao da se to priprema, ali mislim da se dosta kasni. U svakom slučaju ne treba da se mešamo. Da bi zločinci odgovarali, moraju da se zaštite svedoci. Očekujemo da se podignu i optužnice.

 

Izvor Večernje novosti, 15. januar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u