Brnabić: Srbija izuzeta od kvota EU na čelik

„Imamo političke garancije da Srbija neće biti negativno pogođena ovim kvotama“

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da Srbija ima političke garancije da neće biti negativno pogođena uvođenjem kvota za uvoz čelika u EU, tako da su srpska privreda i železara u Smederevu u vlasništvu kineske kompanije Hbis u ovom trenutku potpuno bezbedne.

„Imamo političke garancije da Srbija neće biti negativno pogođena ovim kvotama. To je u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji imamo sa EU“, rekla je ona novinarima u Beogradu.

Kako je precizirala, od tri relevantne kategorije u proizvodnji čelika na osnovu kojih se odlučuje o kvotama, za prvu Srbija neće imati nikakve kvote već globalnu kvotu za EU, a za druge dve kategorije verovatno će imati kvote, ali sa mogućnošću da ih automatski podiže.

Premijerka je kazala da će mere EU o kvotama za čelik biti na snazi od 4. februara, a od aprila će Srbija moći da ih podigne i uđe u globalnu kvotu.

„Dogovorili smo i klauzulu koja kaže da u svakom trenutku možemo da pokažemo da smo zabrinuti za našu proizvodnju. Ako to dokažemo podacima možemo dodatno da pregovaramo o podizanju kvota“, rekla je Brnabić.

Istakla je da ograničavanje uvoza čelika u EU nije uporeno protiv Srbije i Zapadnog Balkana, kao ni protiv Kine, i da su mere bile nametnute.

Amerika je, kako je dodala, prva uvela protekcionističke mere prema EU za tržište čelika, što je najosetljivije za EU jer je proizvodnja čelika ono na čemu je Unija i nastala, pa je morala da uzvrati.

Brnabić je rekla da je Vlada Srbije o kvotama za čelik razgovarala sa EU više od četiri meseca.

Dodala je da su u timu, koji se bavi tim poslovima, angažovani najbolji stručnjaci koji su predstavili sve analize srpske ekonomije i tržišta čelika, a data je i nezavisna studija o industriji Srbije.

„Dali smo sve od sebe da zaštitimo Srbiju i našu železaru“, rekla je premijerka i istakla da u ovom trenutku nije zabrinuta merama koje priprema EU.

Kazala je da je u stalnom kontaktu i sa vlasnicima i sa menadžmentom železare u Smederevu.

„Svakako da će nam biti teže po ovom pitanju nego pre i zahtevaće veći politički angažman Vlade Srbije koja će stalno pratiti sitiaciju u železari i izvozu“, rekla je Brnabić.

Od ukupne proizvodnje čelika u 64 zemlje na listi Svetske asicijacije čelika, koja je za 11 meseci prošle godine iznosila 1,65 milijardi tona, polovina potiče iz Kine.

Železara u Smederevu je druga na listi najvećih izvoznika iz Srbije čiji je prošlogodišnji izvoz bio u vrednosti 695 miliona evra.

Proizvodni kapaciteti železare su 2,2 miliona tona čelika godišnje. U 2017. godini proizvedeno je oko 1,5 miliona tona, a u EU je izvezeno 774.000 tona čelika.

Po planu menadžmenta železare u 2018. je trebalo da bude proizvedeno više od 1,8 miliona tona i da izvoz bude veći nego prethodne godine.

 

Izvor Beta/N1, 16. januar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u