Debakl Tereze Mej u parlamentu, sledi li haotičan Bregzit?

Ishod glasanja dovodi Veliku Britaniju u najveću političku krizu u poslednjih 50 godina

Donji dom britanskog Parlamenta odbacio je u utorak uveče ubedljivom većinom vladin predlog dogovora o razlazu sa Evropskom unijom. Protiv predloženog sporazuma o Bregzitu glasalo je 432 poslanika, a za je bilo 202.

Poslanici iz grupe koja je za EU kao i one koja je za Bregzit odbacili su molbe premijerke Tereze Mej da podrže sporazum koji je njena vlada postigla sa EU u novembru, i da taku realizuju odluku građana na referendumu u junu 2016. godine da napuste Uniju.

Taj poraz je ostavio vođstvo Tereze Mej nesigurnim. Kako prenosi BBC to je najveći poraz vlade u novijoj istoriji. Vođa opoziciononih Laburista Džeremi Korbin zatražio je glasanje o poverenju vladi, a premijerka je rekla da će rasprava moći da se vodi u sredu.

Korbin je rekao da će glasanje o poverenju vladi dozvoliti Paralmentu da „da svoju presudu o čistoj nesposobnosti ove vlade”. Ako se sporazum o Bregzitu ne ratifikuje u britanskom parlamentu Veliku Britaniju čeka neorganizovan izlaz iz EU 29. marta, sa potencijalno burnim ekonomskim i socijalnim posledicama, prenosi Tanjug.

Zbog ovakvog ishoda glasanja Velika Britanija se nalazi u najvećoj političkoj krizi u poslednjih 50 godina i razmatra kako i da li da izađe iz EU kojoj se pridružila 1973. godine.

MEJ: ČULI SMO PARLAMENT, ALI VAS MOLIM DA SLUŠATE NAROD
Britanska premijerka Tereza Mej poručila je u govoru, nakon što su poslanici velikom većinom odbacili plan o Bregzitu, da je vlada čula mišljenje parlamenta, ali da je bitno da obe strane slušaju volju britanskog naroda.

„Svaki dan koji prođe bez rešenja ovog problema znači više nesigurnosti, više ogorčenja i više mržnje”, rekla je Mejova, prenosi Rojters. Britanska premijerka kaže da će prvo sačekati potvrdu da li vlada uživa poverenje parlamenta, jer je u sredu očekuje glasanje o nepoverenju vladi.

„Jasno je da parlament ne podržava ovaj dogovor. Večerašnje glasanje ne govori nam šta podržava. Ne govori nam kako ili da li uopšte ima nameru da ispoštuje odluku koju je britanski narod doneo na referendumu, koji je parlament odlučio da održi”, rekla je Mejova, prenosi Tanjug.

ŠKOTSKA PREMIJERKA: ZAUSTAVIMO ODBROJAVANjE SATA
Škotska premijerka Nikola Stardžon zatražila je, nakon što je britanski parlament odbacio plan o Bregzitu, proširenje člana 50, kojim se određuje rok od dve godine za izlazak Velike Britanije iz EU, javlja BBC, a prenosi Tanjug.

„Ne možemo više da gubimo vreme. Vreme je da zaustavimo odbrojavanje sata člana 50, da sprečimo svaki rizik da se Velika Britanija sruši bez dogovora 29. marta”, rekla je Stardžon. Prema njenim rečima, parlament je imao vremena dve i po godine i nije postigao upotrebljiv sporazum o Bregzitu.

„Vreme je da o tome odluče građani na novom referendumu”, rekla je škotska premijerka i navela da ne sme da se dozvoli da se premijerka Tereza Mej ponaša „kao da se ništa nije dogodilo”.

DžONSON: SPORAZUM LOŠ PO BRITANIJU
Bivši britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson izjavio je da je glasanje u Donjem domu parlamenta o predlogu Bregzita „veći poraz nego što su ljudi očekivali” i da to znači da je sporazum Tereze Mej sada mrtav.

Džonson, koji je bio i vodeći zagovarač izlaska Velike Britanije iz EU, rekao je da je očito da je sporazum loš po Britaniju, ali da ovakav ishod glasanja daje premijerki „snažan mandat da se vrati u Brisel” i ispregovara bolji sporazum, bez kontroverzne tačke oko „meke granice” za Severnu Irsku, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, problem nije u konzervativnoj vladi, zbog čega će u sredu uveče, kada se bude izglasavalo poverenje vladi Tereze Mej u parlamentu, glasati za konzervativce.

TUSK I JUNKER POZVALI BRITANIJU DA SE IZJASNI O NAMERAMA
Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker zatražili su od Velike Britanije da se izjasni o svojim namerama, nakon što je dogovor o Bregzitu doživeo krah u britanskom parlamentu.

„Ako je dogovor nemoguć i niko ne želi izlazak bez dogovora, ko će onda konačno imati hrabrosti da kaže koje je to jedino pozitivno rešenje”, napisao je Tusk na Tviteru. Junker je poručio da je „sa žaljenjem” primio vesti o ishodu glasanja u Britaniji i zatražio da London što pre iznese svoje namere, jer je „vreme uskoro isteklo”.

„Rizik haotičnog izlaska Velike Britanije uvećao se večerašnjim glasanjem. Iako ne želimo da se to dogodi, Evropska komisija će da nastavi rad na svom planu kako bi EU bila u potpunosti spremna”, poručio je Junker u saopštenju, prenosi Tanjug.

KURC: EU NE TREBA DA PONOVO PREGOVARA SA LONDONOM
Austrijski kancelar Sebastijan Kurc izjavio je večeras da EU ne bi ponovo trebala da pregovara sa Velikom Britanijom o sporazumu o izlasku te zemlje iz EU.

„Žao mi je zbog ishoda glasanja o Bregzitu u britanskom donjem domu parlamenta. U svakom slučaju neće biti novih pregovora o novom sporazumu povlačenju”, napisao je Kurc na Tviteru a prenosi Tanjug.

 

Izvor Politika, 16. januar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u