I srpski lideri iz regiona na sastanku sa Putinom

Pored Vučića, sa Putinom će se sastati i Dodik, kao i lideri Srba u Crnoj Gori i Makedoniji

Predsednik Rusije Vladimir Putin tokom posete Beogradu sastaće se i sa predsedavajućim Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, potvrđeno je Sputnjiku. Format i teme sastanka zasad se ne znaju.

U susret Putinovoj poseti Dodik je ocenio da je to jasan simbol i poruka mira, prijateljstva i podrške Srbiji i srpskom narodu u celini, podsetivši da Srpska ima dobru saradnju i veze sa Rusijom.

Kako je rekao za „Glas Srpske“, za Republiku Srpsku su veoma važni svi kontakti i razgovori, posebno sa značajnom i snažnom državom kakva je Rusija, koja je pokazala svoju objektivnost u sprovođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Predsednik Putin je u intervjuu za Politiku i Večernje novosti rekao da se sa Republikom Srpskom saradnja odvija na osnovu uzajamne koristi, a striktno u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom iz 1995. godine.

 

Izvor Sputnjik, 16. januar 2019.

ANDRIJA MANDIĆ I MILAN KNEŽEVIĆ NA SVEČANOM RUČKU SA PUTINOM
Lideri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević dobili su poziv za svečani ručak, koji u čast predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina organizuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Portparol Nove srpske demokratije (NSD) Marko Kovačević za Sputnjik ističe da je izuzetno značajno što će i politički predstavnici Srba iz Crne Gore biti na svečanom ručku sa ruskim predsednikom, kao i da se svaka prilika poput ove, a u kojoj se može istaći potreba za jedinstvom srpskog naroda na Balkanu, jednostavno mora iskoristiti.

„Naravno da je dobra vest da je prilikom dogovaranja protokola posete predsednika Rusije i predsednika Srbije, uvažena i Crna Gora kroz poziv Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću da prisustvuju svečanom ručku sa predsednikom Vladimirom Putinom. Poznato je da se DF žestoko protivi neprijateljskoj politici zvanične Podgorice prema Rusiji, uvođenju sankcija i nerazumnom antiruskom raspoloženju vlasti, kao i da za to plaća visoku cenu kroz montirane procese koje vlast protiv nas vodi“, istakao je Kovačević.

Poziv koji su dobili lideri DF-a, prema njegovim rečima, „pokazuje da veze između Rusije i Crne Gore nisu pokidane i da imaju budućnost, dok sa druge strane Srbija pokazuje da vodi odgovornu politiku prema čitavom srpskom narodu“.

Portparol NSD-a zaključuje da je „divno je što je ovoga puta upravo razlog dolaska predsednika Rusije Vladimira Putina, kao predstavnika najznačajnijeg srpskog saveznika kroz istoriju, iskorišten kao „najava nekih boljih vremena za srpski narod“ u celini.

Svečani ručak u čast ruskog predsednika, kako je planirano agendom posete, zakazan je za četvrtak u Palati Srbija u Beogradu.

 

Izvor Kurir, 16. januar 2019.

STOILKOVIĆ NA POZIV VUČIĆA DOČEKUJE PUTINA
Predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji Ivan Stoilković,na poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića prisustvovaće u Beogradu poseti predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina.

Između ostalog, prisustvovaće i dodeli jednog od najviših ruskih odlikovanja, ordena ,,Aleksandra Nevskog” kojeg će predsedniku Vučiću uručiti predsednik Putin.

Takođe lider Srba u Makedoniji učestvovaće na svečanom ručku koji u čast ruskog predsednika priređuje predsednik Vučić.

 

Izvor srbi.mk, 16. januar 2019.

Pratite nas na YouTube-u