Bizarno: Đukanović potpisao milionsku koncesiju rođenom sinu

Odluku o dodeli koncesije za elektranu Bistrica Blažu Đukanoviću je 2016. potpisao njegov otac Milo, tadašnji premijer

Blažo Đukanović, sin predsednika države Mila Đukanovića, uzeo je milion i po evra kredita kod Hipotekarne banke, za gradnju mini-hidroelektrana u Kolašinu.

Odluku o dodeli koncesije za elektranu Bistrica Blažu je 2016. potpisao njegov otac Milo Đukanović, tadašnji premijer, pišu Vijesti.

Kako piše ovaj podgorički list, kao garanciju da će vratiti kredit mlađi Đukanović založio je svoja dva poslovna prostora od 412 i 47 kvadrata u zgradi Vektra, koje je na poklon dobio od strica Aca Đukanovića.

Hipoteku na atraktivnu imovinu u prizemlju „Vektre“ banka je upisala pre dva dana u katastarsku Upravu za nekretnine, nakon što je Blažo krajem decembra uzeo milionski kredit.

Naslednik lidera DPS dužan je da kredit vrati u roku od deset godina, a krajnji rok, kako se navodi, je 1. septembar 2029.

Banka je upisala i zabranu otuđenja i opterećenja, kao i izdavanja u zakup bez njene saglasnosti.

Kompanija, koju mlađi Đukanović ima sa svojim partnerom Ivanom Burzanovićem, u više navrata uzimala je kredite, i to uglavnom preko svoje sestre firme „BB solar“ koja ima na svoje ime uknjižene poslovne prostore u zgradi „Crolinga“ stotinak metara udaljenoj od „Vektre“.

„BB solar“ je pre dva meseca založila svoja četiri poslovna prostora od 84, 78, 9 i 43 kvadrata, na ime sestre firme „BB hidro“, kao garanciju u iznosu od 30.000 evra namenjenu Ministarstvu ekonomije“.

„Garanciju je izdala Prva banka, vlasništvo Blažovog strica Aca Đukanovića, a korisnik garancije Vlada Crne Gore, Ministarstvo ekonomije“, pišu Vijesti.

„BB solar“ i „BB hidro“ su kompanije koje je mlađi Đukanović registrovao za proizvodnju električne energije.

List dodaje da je time „zatvorena finansijska konstrukcija“ neophodna za početak gradnje dve mini-hidroleketrane koje Đukanovićeva firma planira da gradi na vodotocima u Kolašinu.

Kompanija sina šefa države planira gradnju hidroelektrana na vodotokovima Bistrice i Slatine.

Odluku o dodeli koncesije za elektranu Bistrica Blažu je 2016. potpisao je njegov otac Milo Đukanović, tadašnji premijer.

 

Izvor Vijesti/B92, 17. januar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u