Dačić: Putin ne donosi rešenje za Kosovo, on nas pita koje je rešenje

Dačić smatra da se pogodnosti sporazuma o slobodnoj trgovini sa Rusijom nedovoljno koriste i da na tom polju ima prostora za napredak

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je za N1, uoči dolaska predsednika Rusije Vladimira Putina u Beograd, da Srbija ima potpunu podršku Moskve za postizanje kompromisnog rešenja o Kosovu. Ocenio je i da su politički odnosi dve zemlje odlični, ali da bi ekonomsku saradnju trebalo unaprediti.

Dačić je u izjavi za N1 u Palati Srbija, gde će biti priređen svečani doček ruskom predsedniku, rekao da je poseta Vladimira Putina kontinuitet dobrih odnosa Beograda i Moskve.

Podsetio je da su politički odnosi dve zemlje odlični i da Srbija ima podršku Rusije za očuvanje teritorijalnog integriteta, ali smatra i da se pogodnosti sporazuma o slobodnoj trgovini nedovoljno koriste i da na tom polju ima prostora za napredak.

Dačić je demantovao pisanje pojedinih beogradskih medija da Putin u Beograd donosi rešenje za Kosovo.

“Ne donosi rešenje, on nas pita koje je rešenje. Sa njima redovno razmenjujemo informacije u poslednjih pet, šest godina, još otkad sam ja bio premijer”, podsetio je on.

Na pitanje N1 šta zvaničnici Srbije kažu Putinu kada pita koje je rešenje za Kosovo, Dačić je rekao: “Vi znate naše predloge za kompromisno rešenje, oni podržavaju da nađemo neki kompromis, kritikuju jednostrane poteze Prištine i aktivni su u podršci koju nam pružaju u međunarodnim organizacijama.”

Dačić je rekao i da Putin malo kasni, ali da se na tako nešto računa pri ovako velikim posetama. Protokol ostaje isti, samo je satnica pomerena, objasnio je on.

 

Izvor N1, 17. januar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u