Gardijan: Putin odaje vrhunsku državničku počast Vučiću

Vučić se, ocenjuje Blumberg, „trudi da pošalje signal da ne prihvata protivljenje EU dogovoru sa Kosovom o razgraničenju“

Britanski list Gardijan u tekstu posvećenom današnjoj poseti predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji ocenjuje da se šef Kremlja nada da će u Beogradu „utvrditi jednu od nekoliko snažnih bilateralnih veza koje Rusija ima u Evropi i ojačati nastojanja Moskve da zadrži uticaj na Balkanu”.

U tekstu se navodi da Putin ovom posetom odaje „vrhunsku državničku počast” srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću, prenosi Tanjug.

Navodi se da je „Putin popularan u Srbiji, gde se rusko protivljenje NATO bombardovanju zemlje 1999. i nezavisnosti Kosova koja je usledila i dalje pobuđuje dobra sećanja”.

Dnevnik navodi da je „Putin izneo tvrdnju da EU prisiljava Srbiju na ‘veštački izbor’ između Moskve i Zapada”, ali takođe i podseća da je Vučić u intervjuu koji je dao Gardijanu prošle godine „insistirao da je prioritet Srbije dalja integracija u EU, ali da želi da zadrži tople odnose sa Putinom”.

Navodi se da će „veći deo agende susreta Vučića i Putina biti vezan za razrešenje između Srbije i Kosova uz posredovanje EU, koje bi moglo da uključi razmenu teritorija, a koje je Vučić bio voljan da potpiše sa kosovskim kolegom Hašimom Tačijem”.

Gardijan ocenjuje da je „ruska podrška ključna, imajući u vidu njeno pravo veta u Savetu bezbednosti UN, a Putin bi mogao da ne podrži sporazum koji Srbiju još više učvršćuje na putu intergracije ka EU”.

 

Izvor Politika, 17. januar 2019.

BLUMBERG: VUČIĆ I PUTIN SU NAROČITO BLISKI
Uoči posete ruskog predsednika Vladimira Putina Beogradu, američka agencija Blumberg piše da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastojati da iskoristi sastanak da obezbedi podršku Moskve za postizanje dogovora o normalizaciji odnosa sa Prištinom.

Putina će u Beogradu pozdraviti, kaže agencija, vladajuća SNS skupom koji ističe „konfliktni pristup“ Srbije prema pridruživanju EU.

Vučić se, ocenjuje Blumberg, „trudi da pošalje signal da ne prihvata protivljenje EU dogovoru sa Kosovom o razgraničenju“.

Agencija navodi da su se Vučić i Hašim Tači okrenuli Moskvi i Vašingtonu radi podrške takvom jednom sporazumu.

Blumberg piše da Vučić od 2012. godine balansira između obećanja o evropskim integracijama i održavanja srdačnih veza sa Rusijom.

Njegov odnos sa Putinom je naročito blizak, ocenjuje agencije i dodaje da su se njih dvojica sreli više od deset puta i da je Rusija dodelila Vučiću jedno od svojih najviših priznanja.

Ovaj odnos, kako se navodi, sada „igra ulogu“ dok Srbija pokušava da napravi pomak u razgovorima sa Kosovom.

 

Izvor Sputnjik, 17. januar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u