Izložba „Deca Donbasa“ u galeriji „Kvaka 22“

Izložbu su otvorili Andrej Kočetov, sindikalni lider iz Luganska, i pukovnik Ljubinko Đurković, komandant odbrane Košara

Sedmogodišnja Olja videla je kroz prozor kako leti granata. Pogodila je jabuku ispred kuće. Anječka (10) se trudila da pogleda u oči onome ko na nju puca. Deca su, kaže ova devojčica, naučila da se mole i uzdaju u Boga svim srcem. Miša ima šest godina i seća se da je video požar posle bombardovanja u kome je njegova baka ranjena. Ovo su samo neke od poruka ispisanih ispod portreta sedamdesetoro dece koja su preživela bombardovanja u zonama Donbasa tokom tri godine. Autori crno-belih fotografija su Irina Laškevič i Den Levi. Ova dokumentarna izložba pod nazivom „Deca Donbasa” predstavljena je u galeriji „Kvaka 22” u Ruzveltovoj ulici.

Postavku je organizovala likovna umetnica Snežana Vujović Nikolić.

— Ove fotografije nisu samo portreti dece, ovi portreti su poruka – istakla je ona. Podsetila je da projekat traje od 2014. godine i da iza Irine i Dena stoji stotine kilometara pređenih pešice u zoni vatre.

— Oni su decu, koja su preko noći odrasla, stalno sretali. Svi su nastojali da raščiste ruševine, odrasli su ridali pred kamerom, pričajući o svojoj nesreći, a kraj njih su uvek stajala deca koja su se vrlo ozbiljno odnosila prema njihovoj molbi da ih fotografišu. Verovala su da mogu uticati na one koji svakog dana pucaju na njih – pojasnila je organizatorka.

„Pre ili kasnije svet će saznati istinu. Za sada, pogledajte u oči decu rata. U tim očima postoji sve osim mržnje. Mržnja je za slabiće. U tim očima su optužba, presuda, pitanje, nada za mir… Deco Donbasa, nek vas bog čuva”, napisala je Irina Laškevič. Ona je po obrazovanju arhitekta. Od 2014. godine živi u Donjecku i radi kao ratni dopisnik – foto-reporter. Autor je nekoliko dokumentarnih filmova.

Den Levi (pravo ime Danil Bogran) rođen je u Donbasu. U Donjecku je radio od 2015. do 2017, a sada živi u Moskvi i radi kao fotograf i video-montažer.

Izložbu su otvorili Andrej Kočetov, sindikalni lider iz Luganska, i pukovnik Ljubinko Đurković, komandant odbrane Košara, koji je nedavno posetio Donbas i doneo materijal za ovu izložbu iz Luganska do Beograda. Nastupio je i dečiji vokalni ansambl „Blagodar”. Postavka je otvorena do kraja januara.

 

Autor Aleksandra Kurteš

 

Izvor Politika, 17. januar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u