Lavrov poziva Nemačku na blizak politički dijalog

„Naša saradnja nastavlja da napreduje u brojnim područjima, potvrdili smo i zajednicku nameru jačanja saradnje“, rekao je Lavrov

Za Moskvu i Berlin je važno da ostvare blizak politički dijalog s obzirom na tešku situaciju u Evropi i celokupnom svetu, izjavio je šef ruske diplomatije.

Na konferenciji za novinare sa nemačkim kolegom Hajkom Masom, Sergej Lavrov je rekao da se Rusija i Nemačka slažu uprkos razlikama oko pojedinih pitanja, preneo je TASS.

„Naša saradnja nastavlja da napreduje u brojnim područjima, potvrdili smo i zajednicku nameru jačanja saradnje“, rekao je Lavrov.

„Izgleda mi da delimo mišljenje da je, s obzirom na tešku situaciju u Evropi i celom svetu, posebno važno za Rusiju i Nemačku da održe dijalog“, istakao je Lavrov.

Mas je rekao da Rusija može da spase raketni sporazum poznat kao Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa (INF) ako se oslobodi krstarećih raketa koje krše sporazum, preneo je Rojters.

Govoreći tokom posete Moskvi, Mas je rekao da je potrebno da sporazum o razoružanju ostane na snazi, jer je to ključno za bezbednosne interese Nemačke.

On je pozdravio spremnost Rusije da nastavi da razgovara o sporazumu INF-a, iz kojeg Vašington želi da se povuče.

Govoreći o Kerčkom moreuzu, Mas je rekao da je opšte poznato da brodovi mogu da prolaze kroz taj moreuz slobodno.

„Kerčki moreuz je slobodan, to sve strane kažu“, rekao je Mas.

 

Izvor Tanjug/B92, 18. januar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u