Velika Britanija u istorijskom nokdaunu

Nijedna varijanta Bregzita neće biti jeftina po uniju, jer će odjednom u periodu od aprila do kraja 2020. u briselskom budžetu nedostajati 16,5 milijardi evra

Posle istorijskog nokauta koji je u parlamentu doživeo dogovor o Bregzitu premijerke Tereze Mej, Velika Britanija je u političkom nokdaunu. Najveći poraz nekog predloga vlade u parlamentu odrazio se i na raspoloženje građana. Šest od deset Britanaca, prema istraživanju Skaj njuza, smatra da je država u krizi, ali, ipak, 53 odsto ispitanika smatra da vlada zbog neuspeha s planom za Bregzit treba da bude oborena.

Engleska štampa nije birala reči da opiše ono što se dešavalo u parlamentu kada je plan o izlasku iz EU doživeo potpuni fijasko: protiv su glasala 432, a za plan samo 202 poslanika.

Dejli telegraf sa naslovne strane poručuje „Potpuno poniženje”, Gardijan konstatuje da je „Mejova doživela istorijski poraz, jer su se torijevci okrenuli protiv nje”. Tabloid Dejli miror pored slike premijerke piše: „Nema dogovora, nema nade, nema nagoveštaja, nema poverenja”. Američki Vašington post smatra da Britanija ide u potpunu katastrofu. „Ni u vladi ni u opoziciji nema čelnika koji bi nam pomogli da izađemo iz ovog košmara”, piše dopisnik ovog lista iz Londona.

Terezi Mej nisu pomogli ni signali iz Brisela da bi rok za napuštanje EU mogao da bude pomeren s kraja marta na jul, ali ni dodatne garancije oko „meke granice” između Severne Irske i Republike Irske da ubedi jastrebove iz redova torijevaca da glasaju za sporazum. Ako preživi glasanje o poverenju vladi, premijerka će do ponedeljka, 21. januara, morati da izađe sa rezervnim planom za Bregzit.

U novonastaloj situaciji na stolu je nekoliko scenarija, u zavisnosti od toga da li će vlada izgubiti poverenje. Ukoliko se to dogodi, parlament će imati dve sedmice da napravi novu vladajuću većinu, a u suprotnom, ide se na nove izbore. Lider laburista Džeremi Korbin već je najavio da bi, ukoliko on bude novi premijer, zatražio nove pregovore sa EU. Ukoliko bude novih izbora ne isključuje se ni mogućnost novog referenduma. Ali, koliko god torijevci bili nezadovoljni Mejovom, u ovom trenutku nemaju odgovarajućeg kandidata koji bi mogao da je zameni na premijerskom mestu.

Ako vlada preživi glasanje, EU je spremna da Londonu napravi neke ustupke kako bi se izbeglo napuštanje EU bez ikakvog dogovora. Ali pitanje je koliko je ta računica realna i da li bi to Mejovoj donelo dodatne glasove u nekom novom glasanju. Pogotovo što za suštinske promene sporazuma u 27 preostalih članica EU nema više ni volje ni vremena.

Prema članu 50 Lisabonskog ugovora, koji reguliše istupanje neke članice iz EU, Britanija bi 29. marta trebalo da automatski izađe iz članstva, makar ne bilo nikakvog dogovora. Tereza Mej bi teoretski mogla da traži malo pomeranje roka i iz Brisela je bilo signala da bi se stvar mogla odgoditi do kraja juna. To sa sobom, međutim, nosi komplikacije: najpre, produžetke treba jednoglasno da odobre sve članice EU. Zatim, u maju su evropski izbori, koji ne bi trebalo da se održe u Velikoj Britaniji. Naposletku, šta bi donela još tri meseca nakon bezmalo dve godine natezanja, konstatuje u svojoj analizi „Dojče vele”.

Iako nemačka kancelarka Angela Merkel poručuje kako nije sve izgubljeno i da još ima vremena za pregovore EU i Velike Britanije, vlade 27 članica unije ubrzano se pripremaju za scenario „tvrdog” Bregzita. Ne samo što se prave računice koliko će izlazak Britanije bez ikakvog dogovora koštati nacionalne privrede, već i mnoge države planiraju da zaposle dodatni broj carinika.

Dogovoren ili „tvrdi” Bregzit, posledice nijedne varijante izlaska Londona iz EU neće biti jeftine po uniju, jer će odjednom u periodu od aprila do kraja 2020. u briselskom budžetu nedostajati 16,5 milijardi evra, koje će morati da nadomeste preostalih 27 članica.

Glavni evropski pregovarač za Bregzit Mišel Barnije rekao je da EU ubrzava pripreme za neorganizovani izlazak Velike Britanije iz unije nakon što je britansko odbacivanje predloženog sporazuma ostavilo Brisel „u većem strahu nego ikad da postoji opasnost” od Bregzita bez sporazuma.

Barnije je izrazio žaljenje zbog odbijanja plana koji je postigao s premijerkom Terezom Mej i rekao da bi bilo koji budući sporazum morao da uključi i usvajanje sporazuma o izlasku iz EU.

I Austrijski kancelar Sebastijan Kurc želeo bi da se Britancima ostavi vreme kako ne bi došlo do „previše naglog” izlaska iz EU, te naglašava da o sporazumu o Bregzitu ne može ponovo biti pregovarano, ali da se u jednoj potrebnoj izjavi sa EU mogu razjasniti još neki detalji. Francuski predsednik Emanuel Makron poručuje da sumnja da će EU ponovo pregovarati o sporazumu o Bregzitu nakon što su britanski poslanici velikom većinom odbacili postojeći predlog sporazuma. „Ne verujem u to jer smo već otišli onoliko daleko koliko smo mogli”, rekao je Makron i poručio britanskim liderima da „sami smisle” šta dalje i poželeo im „sreću” u pronalaženju načina da 29. marta napuste EU bez jasnog plana.

Uprkos nadi da će se u poslednjem trenutku naći neki kompromis za sporazumni razvod, svi se ozbiljno pripremaju za najgori scenario koji bi mogao da nastupi za 71 dan – da Velika Britanija napusti EU bez ikakvog sporazuma.

Ako se to dogodi najviše bi bila pogođena nemačko-britanska trgovina, koja godišnje iznosi 175 milijardi funti. Kako piše Gardijan, „tvrdi” Bregzit ugrozio bi desetine hiljada kompanija i stotine hiljada radnih mesta u Britaniji, ali i Nemačkoj.

Belgijska vlada je poručila biznismenima i građanima da bi izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU bez dogovora mogao da dovede do uvođenja dodatnih taksa i tarifa u vrednosti od 2,2 milijarde evra i gubitka 40.000 radnih mesta. Austrija je već napravila računicu da će istupanje velike Britanije iz EU ovu zemlju koštati oko 650 miliona evra.

 

Autor Milenko Pešić

 

Izvor Politika, 18. januar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u