Novosti: Na izbore 31. marta ili 14. aprila

Prvi čovek SNS i predsednik Srbije blizu odluke da građani pre redovnog roka izađu na birališta, javljaju Večernje novosti

Lider Srpske napredna stranke Aleksandar Vučić blizu je odluke da Srbija na proleće ide na vanredne parlamentarne izbore i ako, uz saglasnost vrha partije, prelomi, birališta će biti otvorena 31. marta ili 14. aprila – nezvanično saznaju Novosti.

Kako prenose naši izvori, prvi čovek SNS i predsednik Srbije još nije presekao, ali sve upućuje na to da će građani novi saziv Narodne skupštine birati pre roka.

Vučić se o ovoj opciji već konsultovao sa najbližim saradnicima i nije isključeno da se o tome raspravlja narednih sedmica, najpre na sednici predsedništva najjače političke opcije u državi.

Prvog čoveka naprednjaka će u ovoj nameri, bez sumnje, učvrstiti Priština i Brisel, ukoliko Albanci ne ukinu sulude takse na robu iz centralne Srbije, i ako, uz frapantnu inertnost EU, nastave da blokiraju dijalog sa Beogradom.

I upravo je Vučić prekjuče, u obraćanju medijima, doveo u vezu višemesečni pat u razgovorima oko Kosova i Metohije i moguće vanredne izbore:

— Ukoliko Priština ne ukine takse, jasno je da vodi politiku ucene. Ako je to tako, onda nemamo smetnje da idemo na izbore. Taman da pružim šansu Haradinajevoj ideji da me skine sa vlasti.

Predsednik je, podsetimo, posle sastanka sa Vladimirom Putinom javno rekao da sumnja da će uskoro doći do kompromisnog i održivog rešenja za Kosovo i Metohiju, pa stoga padaju u vodu i spekulacije da se ne može ići na izbore pošto EU insistira da se posao oko KiM završi u prvoj polovini godine. Osim toga, i sama EU će već u aprilu ući u predizbornu kampanju, a potom i u izbore za Evropski parlament, što znači da će praktično biti u institucionalnom vakuumu do kraja 2019.

Treba imati u vidu i takozvani domaći momenat, odnosno sve jači pritisak iz stranke na Vučića da se izmeri snaga na biralištima sada, bez obzira na to što redovni termin za glasanje “pada” sledeće godine.

To je lideru SNS bilo jasno predočeno i na nedavnom skupu u zemunskoj hali “Pinki”, gde mu je oko 3.000 delegata jasno stavilo do znanja da su za izborni okršaj sa opozicijom.

Drugi, nimalo zanemarujući faktor, jeste procena da bi pokrenuti protesti koji imaju masku građanskih, a iza kojih stoje Dragan Đilas, Vuk Jeremić i Boško Obradović, mogli da dobiju zamah uz podršku stranog faktora, pa bi iz ugla SNS bilo celishodnije ići na izbore pre roka. Pogotovo što su po svim istraživanjima naprednjaci ubedljivo najjača partija sa podrškom iznad 50 odsto.

I samo izveštavanje zapadnih medija i njihovih ispostava u Srbiji tokom veličanstvenog dočeka Putina u Beogradu, kao i stavovi njihovih diplomata, ukazuju na to da bi cementirano prijateljstvo i partnerstvo sa Moskvom tokom susreta sa ruskim liderom Vučić mogao da “plati” još snažnijom podrškom, pre svega Britanaca, takozvanim građanskim protestima.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže, za Novosti, da ako Srbija ima izgledne šanse da nastavi pregovore na korektan način, što znači da je cilj razgovora težnja ka kompromisnom rešenju, onda izbori mogu da sačekaju.

— Ali ako nema nema šanse da se dijalog Beograda i Prištine nastavi u dogledno vreme, onda može da ide na glasanje. Jer pritisak Zapada je ogroman i on bi mogao da se relaksira na izborima. A onda idu i evropski izbori, pa i izjašnjavanje u Sjedinjenim Američkim Državama. Posle toga će se videti u kom pravcu će pregovori Beograda i Prištine da idu – kaže Anđelković.

Dejan Vuk Stanković navodi za naš list da će krajnja odluka biti doneta u drugoj polovini februara.

— Ako u neko razumno vreme, za dve ili tri nedelje, Albanci ne ukinu takse i samim tim dijalog Beograda i Prištine bude suspendovan, onda će Srbija najverovatnije ići na birališta. Ukoliko se razgovori ne nastave, onda glavna politička igra postaju izbori. Opozicija stvara političku krizu i jedini način da se ona reši je glasanje – objašnjava Stanković.

Naš sagovornih tvrdi da će, ukoliko dođe do raspisivanja izbora, oni biti 31. marta:

— Uvek se ide na kraću kampanju, od 45 do 60 dana. Znači, uklapa se tajming da budu raspisani u februaru.

TAČI TRAŽI DA SE UKINU TAKSE
Predsednik privremenih prištinskih organa Hašim Tači u subotu je zatražio da se ukinu takse koje su uvedene za robu koja su uvozi iz Srbije i BiH, što je zahtev i SAD, i poručio da treba prestati sa populističkim odlukama. Tači je na “Fejsbuku”, ne spominjući imenom Haradinaja, podsetio da je prijateljstvo Kosova i SAD čvrsto.

— Američka podrška se ne može smatrati bezuslovnom ako činimo greške koje dovode u pitanje američke interese i vrednosti na Kosovu, regionu i Evropi – napisao je Tači.

DAČIĆ: BORIS I JA POLITIČKA FANTASTIKA
To što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da bi eventualni izbori bili prilika da ga neko skine sa vlasti, a naročito kosovski premijer Ramuš Haradinaj, naučna je fantastika, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. — Čak i delovi opozicije koji stalno nešto kritikuju, a ne znaju kakva im je politika, hoće izbore na rečima, a mole Boga da se oni ne raspišu – rekao Dačić na RTS. Prema njegovim rečima, izbori dolaze u obzir ako nema smetnji po državne interese, što je rekao i predsednik Vučić. Povodom izjave bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića da ne isključuje mogućnost da opet rade zajedno, Dačić je rekao da ona spada u domen političke fantastike.

 

Izvor Večernje novosti, 20. januar 2019.

STEFANOVIĆ: PITANjE IZBORA NIJE LAKA ODLUKA
Nije laka odluka raspisati vanredne parlamentarne izbore jer postoje različiti faktori koje treba uzeti u obzir, a još nije bilo reči o datumu njihovog mogućeg održavanja, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.

„To nije laka odluka. Svi faktori se uzimaju u obzir i zato još čekamo da se kristališe šta će se dešavati i sa odnosima sa Evropskom unijom… Nismo razgovarali čak ni o datumima. Znam da mediji nekad vole da spekulišu. Bilo je prvo da će biti odmah posle Nove godine, da će biti u februaru, sad već mart-april, videćemo dokle će dogurati”, kazao je Stefanović na RTS-u.

Situaciju koja se tiče ovih mogućih izbora okarakterisao je kao „neobičnu”, istakavši da izbore u jednoj zemlji obično traži neko ko nije na vlasti ili ko želi da se vrati na vlast.

„To je slučaj kod nas. Stranke opozicije koje su nekada bile na vlasti žele da se vrate. Oni ne traže izbore jer tamo gde su izlazili, kao što je bio slučaj u Lučanima, nisu prolazili baš dobro. Mi smo pozvali i mi smo rekli, ‘mi želimo da razgovaramo o tome’ pošto su počele te priče – nema (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić legitimitet, nema vlada legitimitet, dobro, hajde da proverimo šta misli narod o tome”, kazao je on, a prenosi Tanjug.

Stefanović je naglasio da je on uvek za izbore kada se u javnosti dođe do ukazivanja na potrebu za tim, ali istakao da to „nije uvek pametno”.

„Treba da se proveri volja naroda, zašto da ne, šta ima više od demokratskog toka, ja bih to u svakom slučaju voleo. Da li je to u svakom momentu pametno ili nije? Nije. Treba uvek razmisliti da li postoje druge okolnosti vezane za dešavanja u zaštiti našeg teritorijalnog integriteta”, kazao je Stefanović.

Napomenuo je da se aktuelna vlast bori i da je uspela da učini da 12 zemalja povuče priznanje tzv. Kosova kao nezavisne države.

„To je veliki uspeh za našu državu, to se ranije nije dešavalo. To radi ova vlada, ovaj predsednik, ova diplomatija. Imate naravno jačanje ekonomije, a znate da kad god se dođe do izbora, iako sam ja uvek za to da treba da se proveri narodna volja, ali naravno, kad razmišljate o ekonomiji, zapitate se da li će oni (izbori) usporiti jačanje ekonomije”, kazao je Stefanović.

Takođe je kazao da veruje da će Evropska unija zbog izbora za Evropski parlament koji se očekuju u prvoj polovini tekuće godine, prilično usporavati ostale procese, zato što su, kako je kazao, koncentrisani na izbore koji njih muče, i to treba uzeti u obzir.

„Dakle, mnogo je faktora koji su pred nama i koji će na kraju i formulisati odluku”, zaključio je Stefanović.

EKONOMIJA U PRVOM PLANU TOKOM POSETE PUTINA
Tokom posete predsednika Rusije Srbiji Vladimira Putina u prvom planu je bila ekonomija, što ne znači da se nije razgovaralo i o drugim temama, izjavio je jutros ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

On je za RTS rekao da je bilo strateški važno da se postigne sporazum koji omogućuje energetsku bezbednost, još jedan dotok gasa, kao i povećanje kapaciteta skladišta gasa u Banatskom dvoru.

Takođe je kazao da se povećava broj fabrika i investitora, koji su zainteresovani za gasifikaciju.

Naveo je da je drugi ekonomski aspekt razgovora sa Putinom bila izgradnja infrastrukture, što treba da dovede do povećanja konkurentnosti Srbije.

Na pitanje da li je zabrinut da će partneri sa Zapada zameriti zbog posete ruskog predsednika, Stefanović je poručio da Srbija vodi suverenu i samostalnu politiku u interesu svojih građana, javlja Tanjug.

Srbija koristi samo jedan posto ruskog gasa koji se prodaje u Evropi, a oni se, kako je primetio, bore za svoje interese i tada ne spominju Rusiju u negativnom kontekstu.

„Mi imamo svoju glavu i odlučujemo u svom interesu, a kada se to postavi tako, nema razloga za zameranje”, kazao je Stefanović.

 

Izvor Politika, 20. januar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u