Anonimni donor u RS novčano stimuliše rađanje dece

Nepoznati dobrotvor novčanu pomoć obezbediće za svako treće i četvrto dete rođeno u Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj od početka ove godine

Nije poznato ime nesvakidašnjeg dobrotvora – izuzev što se nagađa da je negde iz okoline Doboja – koji je odlučio da deo imetka ustupi mladim sugrađanima koji dolaze na svet. Opredelivši se za to da u kolevku svakog trećeg i četvrtog deteta rođenog u jednoj porodici „ispod jastuka” stavi po hiljadu evra, imao je, pored birokratskih, jedan uslov – da ostane anoniman.

Neobičnost ove akcije o dobrotvoru koji, kako se navodi, nema naslednika, ne želi u javnost, ali želi više mališana u svom kraju, pojedinim je medijima izgledala nestvarno, pa izveštavaju kako istinitost pomalo neverovatne priče potvrđuje i pismo pristiglo na adresu Eparhije zvorničko-tuzlanske. Episkop Fotije potpisao je potom raspis u kom je o ponudi dobrotvora obavestio sveštenstvo eparhije, koje te vesti treba da proslede do građana. Crkva je, naime, imala obavezu da javno objavi gest ovog dobrotvora, kako bi upoznala roditelje s tim da svako dete rođeno od početka ove godine ima pravo na novčanu pomoć, uz priloženo uverenje iz matične knjige rođenih i krštenicu.

Dobojski humanista novčanu pomoć obezbediće za svako dete rođeno u Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj. Što znači za mališane u Doboju, Zvorniku, Brčkom, Bijeljini, Derventi, Modriči, Srebrenici, Tesliću i Tuzli.

U Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj ne sećaju se u skorije vreme sličnog dobročinstva. Vest da je anonimni donator odlučio vlastito bogatstvo uložiti u pomoć natalitetu i porodicama naišla je na veliku pažnju javnosti, javlja Radio-televizija RS.

„Potrudiću se da i druge imućnije ljude nagovorim i podstaknem da i oni daju doprinos ovakve vrste”, naveo je donator u pismu upućenom SPC.

Zna se, navode mediji, da je donator poreklom iz Doboja i da nema potomstvo, kako je i sam napisao u pismu. „Bilo bi pozitivno kada bi se akcija mogla proširiti i na druge eparhije, ukoliko se uključe i drugi darodavci”, navodi Radio-televizija RS.

Darodavca će, objašnjeno je, zastupati direktor osnovne škole u Osječanima Saša Živanović i sveštenik u selu Gornja Slatina Dragan Pavlović, kojima roditelji treba da se obrate.

„To je ujedno zadatak da svako od nas preispita sam sebe, gde smo i gde je naše milosrđe. Svi možemo da izdvojimo nešto”, ispričao je medijima sveštenik Mirko Nikolić. Novac će roditeljima biti uručen lično, u najkraćem roku po prijemu potvrda, navodi u pismu dobrotvor. U Udruženju „Četiri plus”, srećni su što postoje ljudi spremni na odricanje zarad pomoći deci i roditeljima i napominju da mere podrške natalitetu treba da budu sistemske.

 

Izvor Politika, 21. januar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u