Palau povukao priznanje Kosova, slede još četiri zemlje?

Tomi Esang Remenges će se danas u Beogradu sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i šefom diplomatije Ivicom Dačićem, posle čega će se obratiti javnosti

Očekuje se da će u narednom periodu pet država povući priznanje Kosova, piše štampa. Prva od tih zemalja je Palau, čiji je predsednik u poseti Srbiji.

Tomi Esang Remenges će se danas u Beogradu sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i šefom diplomatije Ivicom Dačićem, posle čega će se obratiti javnosti.

Očekuje se da će tada zvanično biti potvrđeno da Palau povlači priznanje Kosova.

Da podsetimo, šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao najavio je u petak da će još jedna zemlja u ponedeljak verovatno povući priznanje Kosova. Prištinski mediji su potom objavili da se radi o Republici Palau koja se nalazi u zapadnom Pacifiku blizu Nove Gvineje i Filipina.

Srbija je prethodno toj zemlji ukinula vize. Vize su ukinute i za Sent Kits i Nevis.

Dačić međutim, gostujući u Jutarnjem program Prve televizije u nedelju nije želeo da potvrdi da li je zaista reč o Palauu.

“Predsednik Palaua je stigao u Beograd i sutra će se sastati sa predsednikom Vučićem. Ja bih vas zamolio da zaključite sami. Pacoli je pisao predsedniku Palau čim je čuo i ja ne bih da naškodim našim interesima, dajte prvo da završimo posao”, naveo je Dačić.

Ministar je takođe napomenuo i da je vrlo moguće da 14. zemlja po redu koja bi povukla priznanje može da bude Sent Kits i Nevis.

„I moja deca me pitaju često gde je koja zemlja, ali te zemlje imaju isto pravo glasa (u UN) kao i Kina. Ja redovno pokazujem mapu svima ko je priznao Kosovo, a ko nije. Kada pogledate teritorijalno, mi smo u ogromnoj prednosti“, rekao je Dačić.

Ukoliko Palau danas i zvanično saopšti da povlači prizanje, broj zemalja koje priznaju Kosovo pašće na 98, što znači da Beogradu malo fali do cilja, da priznavanja spusti ispod polovine ukupnog broja članica Ujedinjenih nacija što je 96.

Da podsetimo, tačan broj zemalja koje su priznale Kosovo i dalje lebdi u vazduhu. Iako srpski zvaničnici tvrde da je bilo sada već više od deset povlačenja priznanja, prištinske vlasti to negiraju.

Prva država koja je povukla priznanje Kosova kao nezavisne države je Surinam, koji je tu odluku doneo 27. oktobra 2017. godine, tvrdi se u Beogradu.

Na listi su još, prema tvrdnjama srpskih zvaničnika, i Unija Komora, Sao Tome i Principe, Gvineja Bisao, Burundi, Liberija, Lesoto, Grenada, Madagaskar, Komonvelt Dominika, Papua Nova Gvineja, Grenada.

 

Izvor Prva/B92, 21. januar 2019.

VUČIĆ: RADIMO NAŠ POSAO, PLAŠIM SE EUFORIJE
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je za RTS da nije optimističan da će se doći do konačnog rešenja za Kosovo, ali da je spreman za teške odluke.

One, poručuje, moraju biti kompromisne.

Republika Palau je 13. država koja je povukla priznanje nezavisnosti Kosova. Predsednik te republike boravi u Beogradu gde će se sastati sa Aleksandrom Vučićem.

Predsednik Srbije kaže da je teško ustanoviti tačan broj država koje su priznale nezavisnost Kosova jer, ističe, postoje različite manipulacije.

„Mi radimo naš posao. Plašim se euforije kod nas i to što mislimo da smo sve probleme rešili. Pokušavamo da ostvarimo bolju polaznu poziciju za Srbiju nego što je bila. Svoj posao obavljamo odgovorno. Molim građane da ne pomisle da je zbog toga situacija u vezi sa Kosovom lakša. Morate da imate u vidu i interese Albanaca i interese velikih sila koje su prilično suprotstavljene“, rekao je Vučić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Kosovski predsednik Hašim Tači rekao je juče da je razmena teritorija najbolje rešenje za napredak ka EU i NATO-u i da ima podršku SAD, EU i Rusije. Vučić ističe da je najpre potrebno rešiti neka „jednostavnija pitranja“.

„Nije nepoznato da je važno da kompromisno rešimo pitanje Kosmeta, jer ma kako to nekima otrcano zvučalo i ma koliko koristili za napade na mene, za budućnost našeg naroda od presudnog je značaja. Ali, o čemu govorimo kada imamo takse? Tu anticivilizacijsku meru. Stavljaju zastavice na rafove, kako građani ne bi kupovali srpski proizvod. Za njih ‘smoki’ ima etničku pripadnost, što se ne dešava ni u jednoj zemlji na svetu, dešava se na teritoriji koju kontroliše Priština. Zato i kada imamo dobre vesti kao što je odluka Palaua, moramo da budemo realni, ozbljni i odgovorni“, rekao je predsednik Srbije.

Nije optimističan da će se doći do konačnog rešenja, ali ističe da to ne znači da mu se ne nada.

Poručuje da je spreman za teške odluke, ali da one moraju biti kompromisne.

 

Izvor RTS/B92, 21. januar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u