Rajko Petrov Nogo i Goran Petrović dobitnici nagrade „Ivo Andrić“

Nagrada se sastoji od Povelje i novčanog iznosa, a dodeljuje se u dve kategorije – za ukupno književno stvaralaštvo i za najbolje delo objavljeno u protekloj godini

Rajko Petrov Nogo i Goran Petrović ovogodišnji su laureati nagrade „Ivo Andrić“, Andrićevog instituta u Andrićgradu.

Srpski prozni pisac Goran Petrović dobitnik je nagrade „Ivo Andrić“ za životno delo, za celokupno prozno stvaralaštvo i knjigu kratke proze „Saveti za lakši život“.

Rajko Petrov Nogo dobitnik je nagrade za najbolju pesničku knjigu „Sonet i smrt“, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare u Beogradu.

Odluku je doneo žiri u sastavu Jovan Delić, Muharem Bazdulj i Želidrag Nikčević.

Velika književna nagrada „Ivo Andrić“ ustanovljena je 2015. godine. Žiri koji dodeljuje nagradu dužan je da tokom cele kalendarske godine prati izdavačku delatnost u Republici Srpskoj i Srbiji i da objektivno sagleda značaj ukupnog književnog stvaralaštva autora i pojedinačnog romansijerskog ostvarenja u tom periodu.

Nagrada se sastoji od Povelje i novčanog iznosa, a dodeljuje se u dve kategorije – za ukupno književno stvaralaštvo i za najbolje delo objavljeno u protekloj godini.

Nagrada za ukupno književno stvaralaštvo „Ivo Andrić“ i za delo „Tri poeme“ 2016. godine dodeljena je Matiji Bećkoviću, dok je najbolji roman u 2015, prema mišljenju žirija, bio „Osama“ Vladimira Kecmanovića.

Naredne, 2017. godine, nagradu „Ivo Andrić“ dobili su Dušan Kovačević i ruski pisac Zahar Prilepin. Kovačeviću je nagrada dodeljena za ukupno književno stvaralaštvo i za dramsko delo „Hipnoza jedne ljubavi“, a Prilepinu za roman „Obitelj“ i knjigu pripovedaka „Sedam života“.

Đorđević je nagradu dobio za najbolje delo objavljeno u Republici Srpskoj i Srbiji u 2017. za knjigu poezije „Pusto ostrvo“, a Hua za životno delo, za njegovo celokupno prozno stvaralaštvo, povodom objavljivanja prevoda njegova tri romana u izdavačkoj kući „Geopoetika“.

Andrićev institut u Andrićgradu, na čijem čelu je proslavljeni reditelj Emir Kusturica, jedinstvena je ustanova kulture, nauke i obrazovanja, koja svojim radom objedinjuje nastojanja Srbije i Republike Srpske da u tim oblastima ostvare značajne rezultate.

Institut ima pet odeljenja – za književnost, istoriju, orijentalistiku, politiku i medije i Odeljenje za film.

 

Izvor Sputnjik, 21. januar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u