Vukosavljević: Obazrivo u predstavljanju istorije

U predstavljanju istorije mladoj publici trebalo bi da budemo obazrivi, istakao je Vukosavljević

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je, povodom pisanja Politikinog zabavnika o Dimitriju Ljotiću, da osnovni postulati u predstavljanju istorije mlađoj publici treba da budu „istorijski ustanovljene činjenice“.

Vukosavljević je rekao da „na žalost ili na sreću“ nije video tekst u Politikinom zabavniku, ali je video „refleksije na taj tekst“.

U predstavljanju istorije mladoj publici trebalo bi da budemo obazrivi, istakao je Vukosavljević.

Dodao je da bi osnovni postulat trebalo da budu istorijski ustanovljene činjenice i da to bude poštovano sa povećanom skrupuloznošću i uz veliki oprez i pridržavanje zaključaka, koje je istorija u najvećoj meri zauzela, rekao je Vukosavljević.

Ministar je naglasio da bilo koji monohromatski pristup osetljivim istorijskim temama nužno izaziva probleme.

Dodao je da je istorija takva da je stalno predmet kontroverzi i izazova, ali u predstavljanju mladoj publici, oni koji se time bave i koji su za to odgovorni, pa i celo društvo, moraju, smatra ministar, biti vrlo obazrivi i da se ti stavovi zasnivaju na istorijskim činjenicama.

„Nema nespornih istorijskih činjenica, ali postoje pretežno nesporne činjenice i mislim da bi ih se valjalo pridržavati kada je reč o tumačenju naše vrlo delikatne istorije. Očigledno ovde imamo jedan neveseo primer“, rekao je Vukosavljević.

Upitan da li je zadovoljan svojim radom, ministar je rekao da je, lično, zadovoljan svojim radom, ali da ocenu o tome treba da da javnost.

„Nisam ja u poziciji da ocenjujem svoj rad, već kulturna javnost i oni koji biraju ministre. Lično sam zadovoljan, ali to je subjektivna procena“, rekao je Vukosavljević novinarima na otvaranju izložbe „Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i stvaranje Jugoslovenske države“ u Arhivu Jugoslavije.

Upitan da li je ta izložba poslednji događaj kome prisustvuje kao ministar, Vukosavljević je rekao da on nija adresa za ta pitanja i da ni sa kim nije razgovarao o rekonstrukciji Vlade.

 

Izvor Fonet/Tanjug/RTS, 21. januar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u