Haradinaj nakon sastanka sa ambasadorom SAD: Takse dok BG ne prizna Kosovo

„Naša velika želja je da ukinemo takse. Uradili bismo to da smo imali sveobuhvatni sporazum o međusobnom priznanju“

Premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj izjavio je danas da bi nametnute takse na proizvode iz Srbije mogle ostati na snazi zauvek ukoliko Beograd ne prizna kosovsku nezavisnost, preneo je prištinski portal Zeri.

Haradinaj je nakon razgovora sa američkim ambasadorom Filipom Kosnetom rekao da Priština želi da ukine takse jer je, kako je kazao, to cilj SAD.

Razgovarali smo o dijalogu sa Beogradom, razvoju događaja u vezi sa dijalogom, a u vezi sa taksama. Mi smo danas insistirali na postizanju sveobuhvatnog sporazuma o međusobnom priznavanju“, rekao je Haradinaj na konferenciji za novinare.

Haradinaj je ponovio da je spreman da odluči o ukidanju takse koliko danas, ako bi Beograd priznao kosovsku nezavisnost, preneo je Tanjug pisanje Gazete ekspres.

„Naša velika želja je da ukinemo takse. Uradili bismo to da smo imali sveobuhvatni sporazum o međusobnom priznanju“, kazao je Haradinaj i dodao da se neke stvari, ipak, ne mogu raditi onako kako to, kako je rekao, neki misle.

Ambasador Kosnet se nije oglasio nakon razgovora sa Haradinajem i predsednikom parlamenta Kadrijem Veseljijem ranije danas u kosovskom parlamentu.

Veselji je nakon razgovora na Fejsbuku napisao da će odluke prištinskih institucija u vezi sa taksama biti donete u interesu građana i u koordinaciji sa SAD i drugim međunarodnim partnerima.

„Kosovo je odlučno u tome da zauvek održi svoje strateško partnerstvo sa SAD i to se nikada se neće promeniti“, napisao je još Veselji na svom Fejsbuku i dodao da su imali „veoma konstruktivan sastanak“ i da su razgovarali o izazovima ove godine.

 

Izvor Sputnjik, 22. januar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u