Prištinski mediji: Ako ne padnu takse, pada vlada?

U medijima se ocenjuje da je pitanje taksi preraslo u veliki problem koji dovodi u pitanje ne samo odnose sa EU, već i sa SAD

Današnji sastanak predsednika parlamenta i premijera Kosova sa američkim ambasadorom na Kosovu Filipom Kosnetom, na kojem će se razgovarati o zahtevima SAD za ukidanje takse, može dovesti do destabilizacije institucija Kosova, odnosno do Haradinajeve smene, pišu prištinski mediji.

Predstavnici Demokratske partije Kosova, čiji je lider Kadri Veselji i sazvao taj sastanak, očekuju da će se postići dogovor, odnosno da će Haradinaj prihvatiti zahtev za ukidanje taksi i da neće doći do pogoršanja odnosa sa SAD.

U medijima se ocenjuje da je pitanje takse preraslo u veliki problem koji dovodi u pitanje ne samo odnose sa EU, već i sa SAD, a na unutrašnjem planu može dovesti do destabilizacije institucija, odnosno do pada vlade Ramuša Haradinaja.

Kao razlog za to navode neslaganja između Haradinaja i predsednika Kosova Hašima Tačija.

Tači je od Haradinaja zatražio da se ukinu takse koje su uvedene za robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, što je zahtev i Sjedinjenih Američkih Država, i poručio da treba prestati sa populističkim odlukama, prenosi Beta.

Tači je na Fejsbuku, ne pominjući Haradinaja, podsetio da je prijateljstvo Kosova i SAD stalno, ali da se podrška SAD ne može smatrati bezuslovnom.

„Američka podrška se ne može smatrati bezuslovnom ako činimo greške koje dovode u pitanje američke interese i vrednosti na Kosovu, u regionu i Evropi. Naše vrednosti i vizije su u saglasnosti sa američkim“, poručio je Tači i dodao da je bez pomoći SAD i saveznika istorijski uspeh Kosova bio nemoguć.

Kosovski predsednik ističe da se aktuelna kretanja i delovanje državnih institucija Kosova sa zabrinutošću prate u Vašingtonu.

„Ova je situacija za žaljenje. Zato je sada vreme da poštujemo američke prijateljske savete koji imaju za cilj jačanje države Kosova i pacifikaciju regiona. Odluke bilo kojeg državnog lidera ne smeju da dovedu u pitanje državni i strateški interes SAD za Kosovo i šire. Populističko delovanje ne sme da dovede u pitanje viziju u strateške odluke Kosova“, napisao je Tači.

„Takođe ni arogancija koja se pokazuje u odnosu na Evropsku uniju ne služi na čast našoj državi, niti čini ponosnim naše saveznike i SAD“, dalje je naveo Tači.

Prema njegovom mišljenju, „alijansa Kosova i SAD vredi više i značajnija je od interesa bilo koga“.

Prethodno je Haradinaj 15. januara u Račku izjavio da zahtevi za ukidanje takse mogu da ga koštaju položaja premijera i da ga mogu da pošalju u Hag, ali da se nikada neće odreći takse za odbranu teritorije Kosova.

„Obećavam da ću nastaviti ovaj put. Ako me velika sila (SAD) i podmetanja budu oborili (sa vlasti) i van vlade ću nastaviti ovaj put, kako sa ulice, tako i sa njive ili iz šume. Ako budem iza rešetaka, gde je baš dobro, ja ću nastaviti (da delujem), ali naše (albansko) pravo niko ne može da dovede u pitanje. To treba da shvate svi i niko nas ne može pokolebati. Mi ćemo ići ovim putem“, kazao je Haradinaj.

Ne pominjući imena, Haradinaj je rekao da se „sve to sprema na Kosovu, a ne među prijateljima Kosova“. Haradinaj je i komesaru za proširenje EU Johanesu Hanu tokom posete Kosovu poručio da Priština neće ukinuti odluku o uvođenju takse za robu iz Srbije i BiH.

Protiv povlačenja taksi se izjasnio i predsednik Nacionalnog saveta Socijaldemokratske inicijative Jakup Krasnići, koji je poručio da je mnogo bolje da padne vlada, čiji je koalicioni partneri njegova stranka, nego da Kosovo povuče odluku o uvođenju taksi.

Sa druge strane, iako su se predstavnici Demokratske partije Kosova prvobitno hvalili da su takse uvedene na predlog predsednika njihove stranke Kadrija Veseljija i zamenika predsednika stranke i premijera Kosova Envera Hodžaja, izgleda da se sada stvara situacija, iako nije bilo zvaničnih izjava o tome, u kojoj će Haradinaj, ako ne prihvati ukidanje takse, izgubiti njihovu podršku, prenosi Beta.

Na Kosovu nije mali broj onih koji veruju da se iza svakodnevnih štrajkova i zahteva za povećanje plata indirektno krije uticaj predsednika Tačija, koji se na taj način posredno rešava svih protivnika, jer se pored takse on i premijer Haradinaj ne slažu i o mogućnosti „razmene teritorija, odnosno korekcije granica između Srbije i Kosova“.

 

Izvor Sputnjik, 22. januar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u