Tereza Mej obelodanila „plan B” za Bregzit

Evropski blok naglašava da neće ponovo pregovarati o sporazumu o povlačenju Britanije iz EU

Britanska premijerka Tereza Mej obelodanila je svoj „plan B” za Bregzit, umnogome nalik na „plan A”, u pokušaju da u parlamentu ipak izdejstvuje usvajanje odbačenog sporazuma o razlazu Velike Britanije sa EU nakon što obezbedi promenu stava Unije o granici sa Irskom.

Govoreći o tome šta planira da uradi pošto je sporazum o izlasku Britanije iz EU britanski parlament prošle nedelje odbacio, ona je u ponedeljak rekla da ima u vidu zabrinutost poslanika zbog osiguravajuće politike čija je svrha da garantuje da posle Bregzita ne bude carinske kontrole duž granice između Irske, koja je članica EU, i britanske teritorije Severne Irske.

Tereza Mej je u Donjem domu parlamenta rekla da će „ove nedelje još razgovarati s kolegama… kako bi razmotrila kako može da zadovolji obaveze prema stanovnicima (britanske pokrajine) Severne Irske i Republike Irske na način koji može da zadobije najveću moguću podršku u Donjem domu”.

„A onda ću zaključke tih razgovora preneti Evropskoj uniji”, rekla je Mejova.

Evropski blok, međutim, naglašava da neće ponovo pregovarati o sporazumu o povlačenju Britanije iz EU, javlja AP a prenosi Tanjug.

Protivnici Mejove izražavaju nevericu u pogledu izgleda da ona u toj nameri uspe, s obzirom na to da su britanski poslanici prošle nedelje odlučno odbacili pomenuti sporazum, a da lideri EU uporno poručuju da neće ponovo o njemu pregovarati, konstatuje AP.

Pri tom, lider Džeremi Korbin opozicione Laburističke partije optužuje premijerku za „duboko poricanje” neuspeha svog sporazuma, a njene pokušaje da ga „vaskrsne” uporedio je sa filmom iz 1993. „Dan mrmota” u kojem je glavni junak osuđen da jedan isti dan proživljava stalno iznova.

 

Izvor Politika, 22. januar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u