Damask: Ako napadi ne prestanu, gađaćemo Tel Aviv

Zvanični Damask je objavio da će „vratiti“ Izraelu za vazdušne napade ukoliko SB UN hitno ne zabrani upade u sirijski vazdušni prostor Izraelu

Damask odgovara na vazdušne napade Izraela na teritoriju Sirije. „Ako nastavite iskoristićemo pravo samoodbrane i bombardovati aerodrom u Tel Avivu“.

Zvanični Damask je, kako prenosi Raša tudej, objavio da će „vratiti“ Izraelu za vazdušne napade ukoliko Savet bezbednosti UN hitno ne zabrani upade u sirijski vazdušni prostor Izraelu.

Podsetimo, izraelska vojska izvela je vazdušne napade na teritoriju Sirije u noći između nedelje i ponedeljka. Kako je saopšteno, meta napada su bile sirijske i iranske mete u Siriji, uključujući pozicije iranske Snage Kuds koja pripada Revolucionarnoj gardi.

Izrael je ciljao skladišta oružja, obaveštajnu lokaciju i vojni kamp za obuku, te više baterija sirijske protivvazdušne odbrane. Napadi su bili odmazda za napad raketom iranske proizvodnje koju su ispalile iranske snage u Siriji, navela je vojska.

U tim napadima je poginula dvadeset jedna osoba.

S druge strane, agencija AP ocenjuje da je preuzimanjem odgovornosti za taj ali i drugi niz napada iz vazduha, Izrael odstupio još više od dugotrajne politike prikiravanja ili umanjivanja značaja svojih vojnih aktivnosti u susednoj Siriji.

Uz zahtev SB UN da se hitno usvoje mere koje će zaustaviti izraelske upade u vazdušni prostor Sirije od strane Izraela, sirijski predstavnik u UN je ujedno optužio Francusku, veliku britanij u i SAD, koje su stalne članice SB, da podržavaju i ohrabruju izraelsku agresiju.

 

Izvor Tanjug/RT/B92, 23. januar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u