Vulin o Kolindi: Kome je Jasenovac radni logor, tome je Stepinac svetac

„Pozivam predsednicu Kolindu Grabar Kitarović da pogleda izložbu ’Dijanina deca‘, o Dijani Budisavljević i srpskoj deci koju je spasavala iz ustaških logora“

Hoću da verujem da je divljenje vikaru ustaške vojske neznanje, a ne namera, rekao je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin povodom prisustva hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović na promociji knjige „Nada koja ne postiđuje“, objavljene povodom 120 godina od rođenja Alojzija Stepinca.

„Pozivam predsednicu Kolindu Grabar Kitarović da pogleda izložbu ’Dijanina deca‘, o Dijani Budisavljević i srpskoj deci koju je spasavala iz ustaških logora“, rekao je Vulin i dodao da će možda drugačije misliti o Stepincu kada bude videla kako je nadbiskup pokrštavao preteklu srpsku decu iz Jasenovca i Gradiške i nije ih pitao ko ih je odveo u logore, ni gde su im roditelji.

„Hoću da verujem da je divljenje vikaru ustaške vojske neznanje, a ne namera. Kome je Jasenovac radni logor, tome je vikar ustaške vojske svetac“, poručio je Vulin hrvatskoj predsednici, koja je prisustvovala promociji knjige „Nada koja ne postiđuje“, objavljene povodom 120 godina od rođenja i 20 godina od beatifikacije Alojzija Stepinca, hrvatskog kardinala u vreme fašističke Nezavisne Države Hrvatske.

Knjiga mostarsko-duvanjskog biskupa Ratka Perića „Nada koja ne postiđuje“, objavljena povodom 120. godišnjice rođenja i 20 godina od beatifikacije kontroverznog hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca, koji je podržavao Nezavisnu Državu Hrvatsku, predstavljena je sinoć u Nadbiskupskom pastoralnom institutu u Zagrebu u prisustvu hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović.

„Hina“ prenosi da su o knjizi govorili zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, predsednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) zadarski nadbiskup Želimir Puljić, istoričar Jure Krišto i autor Perić.

Navodi se da su pored predsednice Hrvatske među prisutnima „u prepunoj dvorani Nadbiskupskog pastoralnog instituta bili i kardinal (vrhbosanski) Vinko Puljić, brojni biskupi i drugi uglednici“.

Kardinal Bozanić je kazao da „blaženi Alojzije Stepinac privlači sve više ljudi u svetu“.

„On je među nama kao Božja prisutnost. Blaženi Alojzije Stepinac pruža svom narodu kompas da bi znao da se orijentiše“, naveo je Bozanić.

 

Izvor Sputnjik, 23. januar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u