Kriza u BiH zbog inicijative SDA, oglasili se Rusija, Vulin, Incko…

Ambasada Ruske Federacije u BiH predložila je partnerima iz Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira da sutra bude održana vanredna sednica zbog namere SDA

Predsednik SDA Bakir Izetbegović izjavio danas da Republika Srpska nije samo srpski, već i bošnjački i hrvatski entitet, prenosi Klix.ba.

Podsetimo, stranka nekadašnjeg člana Predsedništva BiH juče je najavila da će pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine pokrenuti proceduru radi preispitivanja trenutnog naziva bosanskohercegovačkog entiteta – Republike Srpske.

Izetbegović je na današnjoj konferenciji za medije rekao da je inicijativa upućena jer je nedvosmisleno jasno da su Bošnjaci i Hrvati građani četvrtog i petog reda u RS, odnosno da se nad njima vlada.

„Oni nemaju mesta u institucijama entiteta RS. Povratnike vređaju i nazivaju ih okupatorima Drine, verske službenike vređaju i za njih se govori da arlauču“, rekao je Izetbegović.

On je kazao da u izvornom Dejtonskom sporazumu, napisanom na engleskom jeziku, RS ne znači ništa. Kako kaže, takođe je u RS intenziviran napad na BiH, na dnevnoj bazi, od NATO puta pa sve do poređenja BiH s Kosovom i da je to razlog zbog kog je upućena ta inicijativa.

„Ako je to srpsko i ničije drugo onda se možda mogu i tako ponašati. Nije zahtev da se ukine naziv RS jer u ovoj zemlji je sve i srpsko, ali nije ekskluzivno srpsko. Dakle pripada i Bošnjacima i Hrvatima i ostalim jednako kao i Srbima. Tražićemo da se u sve, pa i u naziv RS unesu Bošnjaci i Hrvati“, kazao je Izetbegović.

Lider SDA istakao je da je vreme da se kaže dosta je, jer je RS bazirana na kostima ljudi i na genocidu, a prihvaćena je zbog mira. „Nismo prihvatili da to bude entitet u kojem će se dominirati i u kojem će se ponižavati ljudi“, rekao je Izetbegović.

 

Izvor klix.ba/B92, 24. januar 2019.

RUSKA AMBASADA U BiH HITNO REAGOVALA
Ambasada Ruske Federacije u BiH predložila je partnerima iz Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira da sutra bude održana vanredna sednica zbog namere SDA da dovede u pitanje dejtonsko ime Republike Srpske.

Iz Ambasade Ruske Federacije izrazili su zabrinutost zbog namere SDA da dovede u pitanje dejtonsko ime jednog od entiteta BiH i upozorili da ovakve inicijative ugrožavaju proces nacionalnog pomirenja sa teško predvidljivim posledicama.

„Smatramo takve izjave opasnim pokušajem revizije mirovnog sporazuma, što podriva stabilnost u zemlji i komplikuje formiranje institucija na svim nivoima“, rečeno je Srni u Ambasadi Rusije, nakon jučerašnje najave SDA da će pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva „Republika Srpska“.

 

Izvor Sputnjik, 24. januar 2019.

VULIN: NAPAD NA BIĆE RS, ODGOVORITI JEDINSTVOM
Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da je inicijativa SDA za promenu naziva Republika Srpska provokacija i napad na samo biće RS, na koji se, poručuje, mora odgovoriti jedinstvom.

„Naravno da je to pravno apsolutno nemoguće, pošto je Ustavom BiH jasno određeno ime entiteta koji se zove Republika Srpska. Ne možete vi odlukom Ustavnog suda menjati sam Ustav“, rekao je Vulin novinarima u Beogradu, upitan da prokomentariše inicijativu SDA za promenu imena RS.

On je rekao da je veoma zabrinut zbog te inicijative, ali ne zato što ona može da ukine RS, jer ne može, već zato što govori o veoma lošim namerama prema RS i prema Srbima koji žive u BiH. Prema njegovim rečima, ta inicijativa će blokirati politički život u Bosni i Hercegovini i produbiti podele, prenosi Tanjug.

„Ova inicijativa će izazvati reakcije kod Srba u BiH i ja se zaista nadam da će Srbi u BiH pokazati smirenost, ali i više od svega, pokazati jedinstvo. Na ovakvu provokaciju, na ovakav napad na samo biće Republike Srpske mora se odgovoriti jedinstvom“, poručio je Vulin. On je podsetio da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma i da je za nas bilo kakva promena tog sporazuma apsolutno neprihvatljiva.

„Samo dva entiteta i tri naroda mogu da se dogovore ako nešto žele da promene, nikakvi sudovi, a posebno nikakva sila. Veoma sam zabrinut za razvoj političke situacije u BiH. Znam da će Republika Srpska opstati i samo Srbe molim da budu mirni i da budu jedinstveni“, poručio je Vulin.

 

Izvor Sputnjik, 24. januar 2019.

INCKO: INICIJATIVA SDA NEODGOVORNA I KONTRAPRODUKTIVNA
Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je danas da je najava inicijative za osporavanje naziva Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH, usred rasprava o formiranju vlasti, neodgovorna, kontraproduktivna i dodatno podriva poverenje među konstitutivnim narodima i njihovim političkim predstavnicima.

Incko je u izjavi za Srnu podsetio da se, prema Ustavu, BiH sastoji od dva entiteta – Republike Srpske i Federacije BiH.

Visoki predstavnik je rekao da Upravni odbor Saveta za sprovođenje mira kontinuirano izražava posvećenost temeljnoj strukturi BiH kao jedinstvene, suverene zemlje koja se sastoji od dva entiteta.

Incko je pozvao stranke da se uzdrže od bilo kakvih daljih polarizirajućih poteza i retorike, te da se konstruktivno uključe u što brže formiranje vlasti na svim nivoima.

Zbog delimične blokade vlasti u Vašingtonu, u američkoj Ambasadi u BiH nisu bili u mogućnosti da daju stav u vezi sa inicijativom SDA.

Stranka demokratske akcije saopštila je u sredu da će posredstvom svojih predstavnika u institucijama BiH pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva Republika Srpska.

Predsedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je nakon toga da inicijativa SDA za pokretanje procedure pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva Republika Srpska nije spojiva sa Ustavom BiH, da je potpuno neprihvatljiva, te da predstavlja rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i „inicijativu za razdruživanje u BiH”,prenosi Tanjug.

Dodik je tim povodom za danas sazvao sastanak lidera svih srpskih političkih stranaka zastupljenih u Skupštini Republike Srpske i Parlamentarnoj skupštini BiH.

 

Izvor Politika, 24. januar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u