SAD priznale Gvaida za predsednika Venecuele, traju sukobi na ulicama

Predsednik parlamenta Venecuele Huan Gvaido proglasio se za v. d. predsednika države, što su priznale SAD, Kanada, Brazil, Argentina, Kolumbija, Paragvaj, Čile, Peru, Gvatemala i Kostarika

U Karakasu su počeli žestoki sukobi policije i demonstranata, čuju se jake eksplozije, javlja televizija TVV.

Jedan broj medija prenosi da se čuju eksplozije granata i bombi punjenih suzavcem.

Kako se navodi, u oblasti Petare su se sukobili pripadnici policije i demonstranti.

Juče su u Venecueli održani antivladini protesti, kao i okupljanja pristalica predsednika Nikolasa Madura. U sukobima u državama Portugesa, Barinas, Tačira, Karakas, Amasonas, Bolivar poginulo je 16 osoba.

Predsednik parlamenta Venecuele Huan Gvaido proglasio se za v. d. predsednika države tokom trajanja mandata privremene vlade. Sjedinjene Američke Države saopštile su da priznaju Gvaida i zahtevaju od predsednika Venecuele Nikolasa Madura, kojeg ne smatraju legitimnim šefom države, da ne dozvoli nasilne akcije protiv opozicije.

Rusija i dalje smatra da je predsednik Venecuele Nikolas Maduro i, kako je saopšteno, taj stav se neće promeniti.

 

Izvor Sputnjik, 24. januar 2019.

SAD NE PRIZNAJU MADURA I NEĆE DA POVUKU DIPLOMATE IZ VENECUELE
Sjedinjene Američke Države neće povući svoje diplomate iz Venecuele po nalogu predsednika te zemlje Nikolasa Madura, poručio je američki državni sekretar Majk Pompeo.

Pompeo je to rekao nekoliko sati nakon što su Sjedinjene Države priznale opozicionog lidera Huana Gvaida za privremenog predsednika Venecuele, prenosi AP.

Nakon te odluke SAD, Maduro je saopštio da Venecuela prekida diplomatske odnose sa Vašingtonom i američkim diplomatama dao rok od 72 sata da napuste njegovu državu.

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro na balkonu predsedničke palate u Karakasu, prilikom objave o prekidu diplomatskih odnosa sa SAD, 23. januara 2019.

Pompeo je, međutim, rekao da će SAD pridržavati Gvaidove direktive da zemlje zadržavaju svoje diplomatske misije u toj južnoameričkoj državi.

Američki državni sekretar rekao je da SAD ne priznaju Madurov autoritet, te da on nema zakonska ovlašćenja da prekine diplomatske odnose sa SAD, preneo je Tanjug.

Huan Gvaido, novoizabrani predsednik venecuelanske skupštine koja je jedina državna institucija u kojoj opozicija ima većinu, proglasio se juče za privremenog predsednika Venecuele.

 

Izvor Sputnjik, 24. januar 2019.

KINA PROTIV MEŠANjA U UNUTRAŠNjE STVARI VENECUELE
Kina je protiv svakog mešanja u unutrašnje stvari Venecuele i podržava vladu Nikolasa Madura, saopštila je na konferenciji za štampu zvanična predstavnica kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čanjing.

„Pažljivo pratimo situaciju u Venecueli i pozivamo sve strane na uzdržanost. Kina podržava Vladu Venecuele u njenim naporima da održi stabilnost, sačuva suverenitet i nezavisnost. Mi se uvek držimo principa nemešanja u unutrašnje stvari drugih država i protiv smo svakog mešanja u poslove Venecuele“, saopštila je Hua.

Podsetimo, predsednik parlamenta Venecuele Huan Gvaido proglasio se za v. d. predsednika države za vreme trajanja mandata privremene vlade. Sjedinjene Američke Države saopštile su da priznaju Gvaida i zahtevaju od predsednika Venecuele Nikolasa Madura, kog ne smatraju legitimnim šefom države, da ne dozvoli nasilne akcije protiv opozicije.

 

Izvor Sputnjik, 24. januar 2019.

VOJSKA VENECUELE LOJALNA MADURU, NE PRIZNAJE GVAIDA
Vojska Venecuele odbija da prizna predsednika parlamenta Huana Gvaida za privremenog predsednika, saopštio je ministar odbrane Padrino Lopez.

„Vojnici ne priznaju predsednika koji nam je nametnut pod uticajem stranih interesa i samoproklamovano, nezakonito. Oružane snage brane Ustav i garantuju nacionalni suverenitet“, napisao je Lopez na Tviteru.

Venecuelanski specijalci na vojnoj paradi u Karakasu

Opozicionog lidera Huana Gvaida, predsednika Skupštine Venecuele koji se proglasio za privremenog predsednika, priznale su SAD, Kanada, Brazil, Argentina, Kolumbija, Paragvaj, Čile, Peru, Gvatemala i Kostarika, preneo je Tanjug.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izrazio je nadu da će se cela Evropa ujediniti u podršci demokratskim snagama u Venecueli.

„Za razliku od Madura, parlamentarna skupština, uključujući Huana Gvaida, ima demokratski mandat koji su joj dali građani Venecuele“, napisao je Tusk na Tviteru.

 

Izvor Sputnjik, 24. januar 2019.

ERDOGAN: BRATE MADURO, DRŽI SE!
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je u telefonskom razgovoru izrazio podršku predsedniku Venecuele Nikolasu Maduru, saopštio je portparol turskog lidera Ibrahim Kalin.

„Naš predsednik je pozvao predsednika Venecuele Madura, izrazio mu podršku Turske i rekao: ‘Brate Maduro, drži se, mi smo s tobom!’. Turska će pod rukovodstvom svog lidera braniti svoj principijalni stav — protiv pokušaja državnih udara“, napisao je Kalin na tviteru.

Ranije su i Meksiko i Kuba saopštili da priznaju vlast Madura.

Podsetimo, predsednik parlamenta Venecuele Huan Gvaido proglasio za v.d. predsednika države za vreme trajanja mandata privremene vlade. Sjedinjene Američke Države saopštile su da priznaju Gvaida i zahtevaju od predsednika Venecuele Nikolasa Madura, kojeg ne smatraju legitimnim šefom države, da ne dozvoli nasilne akcije protiv opozicije.

 

Izvor Sputnjik, 24. januar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u