Šta je Uelbek hteo da poruči poslednjom knjigom?

„Serotonin“ je potvrdio Uelbekov status vizionara i velikog narodnog romanopisca, objavio je desničarski Figaro

„Enfan teribl“ francuske književnosti i njen najveći izvozni proizvod, kontroverzni provokator Mišel Uelbek (62), ponovo je svojom novom knjigom (kod nas izlazi 1. marta) okrenuo ogledalo ka mračnoj istini savremene Francuske.

Njegov novi roman „Serotonin“ pojavio se 4. januara u francuskim knjižarama, u tiražu od 320.000 primeraka, sa prevodima u nekoliko zemalja u nedelji odmah posle toga.

„Serotonin“ je priča o 46-godišnjem Floren-Klodu Labrustu, inženjeru poljoprivrede slomljenog srca koji za ministarstvo poljoprivrede piše trgovinske izveštaje i prezire EU te rešava da promeni život iz korena. Ciničan i neotesan, a opet sa daškom romantizma u sebi, on je tipičan uelbekovski antiheroj. Nema prijatelja ni familije, nikakve lične projekte niti interesovanja. Nema ni finansijske probleme, ali je duboko razočaran profesionalnim životom. Nekad je radio za agrohemijski konglomerat “Montesanto”, pre neuspešnog pokušaja da osmisli nove načine promocije normandijskog sira.

Usamljen je i progonjen prošlošću i propalim ljubavnim vezama, a jedino što ga održava u životu jeste antidepresiv zasnovan na serotoninu, hormonu sreće.

Francuski mediji nazvali su knjigu gorkom i vizionarskom. U njoj se kritikuju političari „koji se ne bore za interes svog naroda već su spremni i da umru u odbrani slobodne trgovine“. Napisan pre aktuelnih protesta Žutih prsluka usmerenih protiv francuske vlade, “Serotnin” se bavi očajnim seljacima u Normandiji koji organizuju oružane blokade puteva i dolaze u sukobe sa policijom. Kao što je često slučaj sa ovim autorom, poneke rečenice su izazvale uvrede i pre samog objavljivanja. Poslanik Makronove partije žalio se što Mišelov narator naziva Nior najružnijim mestom u Francuskoj i predložio autoru da izađe iz svog zlatnog pariskog kaveza i malo bolje istraži gradić. I sam Uelbek se žalio da se oseća kao u zamci u Parizu zbog statusa pisca superstara. On, koji je nekada bio oličenje anonimnog, nihilističkog čoveka na obroncima betonskih predgrađa, na francuskoj periferiji, postao je toliko imućna figura da se tokom poslednjih predsedničkih izbora jadao: „Sada sam deo globalne elite“.

Njegova svetska slava potekla je od svesno nihilističkih romana o muškarcima zarobljenim u životima bez ljubavi, pristalicama usputnog seksa. Sedmi roman, „Serotonin“, u kojem se junak do detalja priseća bivših devojaka u smislu kako su se odnosile prema njegovom penisu, izazvao je kritike čak i najvećih Uelbekovih poštovalaca, poput Neli Kaprijelijan iz magazina Les Inrockuptibles.

„Očigledno je prespavao #MeToo momenat“, zaključila je ona.

Neli je za Francuski radio rekla da je Uelbekov „bajati“ pogled na žene jedina loša stvar što se tiče novog romana. „U ‘Serotoninu’ njegova politika skreće više ulevo, ako baš treba da je kategorizujemo, ili, bolje rečeno, ka besnim i apolitičnim Žutim prslucima“, ocenila je kritičarka.

Druge su iritirale reference na bestijalnost i opis slika zlostavljene dece na kompjuteru jednog osumnjičenog lica.

„Cela ta estetika matorog belog muškarca je zastarela, bajata i više ne donosi ništa dobro. ‘U čemu je poenta pokušavanja da spasemo poraženog belog starca?’, pita se narator. Upravo tako, u čemu je poenta?“, napisala je u L’Obs-u Elizabet Fili.

„‘Serotonin’ je potvrdio Uelbekov status vizionara i velikog narodnog romanopisca“, objavio je desničarski Figaro.

Uelbek i njegov očajni, beli sredovečni naratori viđeni su kao jezivi predznaci nacionalnog raspoloženja. Poslednji roman, „Pokoravanje“, u kojem je video Francusku potčinjenu šerijatskom zakonu pošto je 2022. izabrala muslimanskog predsednika, objavljen 2015, našao se na naslovnoj strani satiričnog magazina Šarli Ebdo. Knjiga se pojavila u knjižarama istog dana kada su džihadisti upali u prostorije Šarlija u Parizu i ubili 12 ljudi, među kojima je bio i Uelbekov blizak prijatelj Roman, koji je napisao pre toga roman „Platforma“ o seks-turizmu i terorizmu, koji je izašao godinu dana pre eksplozija u Baliju 2002, kada su islamisti ubili preko 200 ljudi (mahom turista).

Autor je sada prvi put odlučio da ostane nem za javnost i odbije sve intervjue i promocije. Zanimljivo, objavljivanje „Serotonina“ podudarilo se sa njegovim dobijanjem Legije časti, francuskim najvišim odlikovanjem koje mu je predsednik Emanuel Makron dodelio za doprinos francuskoj književnosti, ali i sa njegovim trećim brakom, ovoga puta sa dve decenije mlađom Kineskinjom Ćianjum Lajsis Li.

Vickasti korisnici društvenih mreža našalili su se kako novi naslov pokazuje da je večiti očajnik možda smekšao svoje cinične poglede na život pod stare dane. Drugi su, pak, upozorili da nihilizam koji je obojio „Elementarne čestice“, „Platformu“ i Gonkurom nagrađenu „Kartu i teritoriju“ teško da je mogao da iskoreni tromesečni brak sa damom iz Šangaja.

On se, međutim, nije sasvim sklonio iz javnog života. U nedavnom članku za američki Harpers hvalio je Trampa zbog njegove protekcionističke politike, nazvavši ga „jednim od najboljih američkih predsednika koje sam video“, ali i jezivim klovnom. Likovao je u uverenju da bi Trampov mandat mogao da označi kraj američkog imperijalizma.

„SAD više nisu vodeća svetska sila, što nije nužno loša vest za Ameriku, a odlična je vest za ostatak sveta. Amerikanci nam se skidaju s grbače i puštaju nas da živimo“, napisao je. U članku je pohvalio i Bregzit: „Britanci mi idu na živce, ali im ne mogu osporiti hrabrost“. Kako prenosi britanski Gardijan, Uelbek voli da se pojavljuje ispred i iza filmske kamere i trenutno snima film sa Žerarom Depardjeom.

U međuvremenu, magazin Šarli Ebdo, koji je 2015. imao Uelbeka na naslovnici kao Norstradamusa koji se sprema da proslavi Ramazan, objavio je samo kratku vest o novom romanu. „Nećemo reči ništa loše o tome: poslednji put kada smo tako nešto učinili se baš završilo srećno po nas“.

Kako su nam rekli u izdavačkoj kući „Booka”, srpsko izdanje “Serotonina” izlazi 1. marta.

 

Autor Miona Kovačević

 

Izvor Blic, 24. januar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u