Udar iz Londona na SPC: Sprema se 30 tužbi za pedofiliju

Prema navodima oštećenih, zlostavljanje se desilo u Srbiji, BiH i Hrvatskoj

U pripremi je još 30 tužbi protiv Srpske pravoslavne crkve (SPC) zbog pedofilije i seksualnog nasilja, ali i brojne tužbe koje se odnose na druga teška krivična dela koja su navodno počinili predstavnici SPC, saznaje Danas.

I ove tužbe će biti podnete sudu u Londonu, istom sudu koji je nedavno overio šest tužbi u kojima se SPC tereti zbog seksualnog zlostavljanja i pedofilije. Obimna dokumentacija zahteva detaljnu pripremu tako da se za sada ne zna kada će biti podnete. Podsetimo, prema navodima oštećenih, zlostavljanje se desilo u Srbiji, BiH i Hrvatskoj, ali je šest tužitelja – dva đakona, i dve žene, kao i porodica 19-godišnjeg bogoslova Milića Blaževića, koji je preminuo 1999. a za čiju smrt njegova majka krivi penzionisanog vladiku Vasilija Kačavendu, pravdu zatražilo u Velikoj Britaniji, pošto smatraju da je ne bi dočekali pred domaćim sudovima.

Sveštenik Bojan Jovanović, koji godinama ukazuje na dešavanja u SPC, a čiju su priču crkveni velikodostojnici potvrdili više puta u javnosti, poput patrijarha Irineja i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija Radovića, ističe za Danas da se godinama vodi „epska bitka koja u ovom stanju u kom se nalazi naše društvo nikad ne bi imala valjani epilog jer je to borba protiv sistema koji jedino poštuje zakon ćutanja i zataškavanja i koji nesumnjivo ima podršku ljudi iz vlasti“.

— Umesto da su pravosuđe, SPC, pa i sama država uzeli u zaštitu žrtve, oni su se na njih obrušili pokušavajući da ih predstave kao strane plaćenike koje hoće da sruše SPC i sam državni poredak, pa ih prepuštaju korumpiranoj birokratiji koja se trudila da sve zataška. Prema njegovim rečima, ugledni beogradski advokati, pravnici i profesori uradili su veštačenje i utvrdili brojne propuste koje je država namerno napravila i time stala na stranu prestupnika.

Upitan zašto je tužbama obuhvaćena cela crkva, a ne samo sveštenici za koje se tvrdi da su vršili ova krivična dela, naš sagovornik kaže da je tužena SPC, jer je „decenijama znala i tolerisala ove ne tako sporadične pojave a sve istrage koje su vođene i za koje je država i te kako znala služile su da se slučajevi zataškaju“. Jovanović navodi da je u svim istragama učestvovao sadašnji patrijarh.

— Država staje svesno na stranu SPC, jer od te ustanove očekuje podršku za buduće teške odluke koje se pred Srbiju stavljaju počev od priznanja KiM, pa nadalje, a sada kada je slučaj van domašaja telefona i burazerskih dogovora, pravda će konačno biti ispunjena – zaključuje Bojan Jovanović.

Podsetimo, naša redakcija nije uspela da dobije nikakav komentar iz SPC povodom ovih tužbi.

SLUČAJEVI KAČAVENDE I PAHOMIJA
Bojan Jovanović je još 2015. godine u javnost izašao sa tvrdnjama da ga je vladika Kačavenda seksualno uznemiravao i tražio da mu dovodi dečake. Kačavenda je tužio Jovanovića za klevetu i ovaj postupak je još u toku. Takođe, majka studenta bogoslova Milića Božinovića tvrdi da je njen sin ubijen nakon što je odbio Kačavendu, iako u službenom izveštaju policije piše da se mladić ubio tako što je aktivirao bombu u manastiru u Šekovićima.

Vladika Eparhije vranjske Pahomije Gačić bio je optužen za seksualno zlostavljanje četvoro tinejdžera tokom 1999. i 2000. godine. Jedan 24-godišnjak je 2013. izjavio za Vranjske novine da ga je Pahomije seksualno zlostavljao tokom perioda od devet godina.

 

Autor J. Diković

 

Izvor Danas, 24. januar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u