Dačić: Mičelova ostavka loša vest za Srbiju

Kako je Dačić naveo, Mičel je razumeo da SAD treba da otvore vrata za kompromis između Beograda i Prištine

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da je ostavka pomoćnika državnog sekretara SAD za evropske i evroazijske poslove Vesa Mičela loša vest.

Kako je Dačić naveo, Mičel je razumeo da SAD treba da otvore vrata za kompromis između Beograda i Prištine. “Očigledno to je to mesto ukleto. Ko god da se bavi nama, propadne mu politička karijera”, rekao je Dačić novinarima u Beogradu.

Dačić je imao opasku i za sudbinu EU. “Ja sam izrazio bojazan da ako EU sad ne propadne, da će da propadne kad svi jugoslovenski narodi u nju uđu”, dodao je Dačić.

Podsetimo, Mičel je u „oproštajnom pismu“ naveo da je ponosan na diplomatske napore na održanju transatlantskog jedinstva oko sankcija protiv Rusije, obezbeđivanja puštanja na slobodu američkog sveštenika Endrjua Bransona iz Turske i podršku SAD za rešavanje spora između Grčke i Makedonije oko imena ove bivše jugoslovenske republike.

Stejt department je saopštio da će Mičel otići sa položaja 15. februara. Rojters navodi da Mičelova ostavka stiže u trenutku napetosti u transatlantskim odnosima zbog politike predsednika SAD Donalda Trampa.

Navodi se da nije bilo nikakvih očiglednih znakova da će Mičel, nekadašnji politički analitičar za pitanja centralne i istočne Evrope, podneti ostavku iz protesta protiv politike Trampove administracije.

Podseća se da je Mičela u Stejt department doveo bivši američki državni sekretar Reks Tilerson 2017. godine, u vreme kada je Tramp pretio da će povući SAD iz NATO, a Vašington optuživao Moskvu za mešanje u kampanju za predsedničke izbore u SAD održane godinu dana ranije.

AP ukazuje da Mičel podnosi ostavku nakon samo 16 meseci na funkciji.

Mičel je, inače, sredinom marta prošle godine boravio u Beogradu i sa srpskim zvaničnicima razgovarao o daljem napretku Srbije ka članstvu u EU, nastavku Briselskog dijaloga i temama vezanim za stabilnost regiona Zapadnog Balkana.

 

Izvor Tanjug/B92, 25. januar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u