Grčki parlament tesnom većinom ratifikovao Prespanski sporazum

Cipras dobio većinu zahvaljujući glasovima članova Anel partije koji nisu želeli da zajedno sa svojim dojučerašnjim liderom Kamenosom napuste Vladu

Sa 153 glasa ZA (146 PROTIV) grčki parlament ratifikovao je sporni Prespanski sporazum čime je premijer Aleksis Cipras zabeležio još jednu pobedu, a dogovoru između Atine i Skoplja kojim je rešen višegodišnji spor oko imena, data je zakonska snaga.

Situacija u kojoj je na svojoj strani imao samo dva poslanička glasa više od potrebne većine ne umanjuje činjenicu da je „reč o istorijskom trenutku koji će Grčka pamtiti”, izjavio je Cipras i podsetio da je „nacionalizam na Balkanu doneo mnogo patnje narodima i da je nastupio trenutak da se konačno oslobodimo tog zatvorenog kruga nacionalizma”, zaključio je Cipras.

Protiv ratifikacije koju smatra „nacionalnom sramotom i porazom” glasala je Nova demokratija, KINAL (PASOK), ultradesničarska Zlatna zora, Komunistička partija, neki nazavisni poslanici i dojučerašnji koalicioni partner u vladi, Anel partija.

Premijer Cipras dobio je većinu zahvaljujući, pre svega, glasovima upravo onih članova Anel partije koji nisu želeli da zajedno sa svojim dojučerašnjim liderom Kamenosom napuste Vladu već su odlučili da ostanu na svojim položajima i podrže premijera.

Prespanski sporazum, koji je podelio naciju jer je prema anketama 62 odsto Grka protiv njega, očigledno je podelio i političke partije. Neke su se zbog odlaska poslanika u Ciprasov tabor i odluke da ne poštuju partijsku disciplinu suočile sa ozbiljnom krizom, pa je partija Potami, tako, ostala bez paralemntarne većine.

Narodni protesti na kojima se isticalo da je „Makedonija jedna, nedeljiva i – grčka” – nisu ništa promenili! Premijer Cipras nepokolebljivo je ostao na poziciji da je Prespanski sporazum kojim se, istini za volju uz mnogo ustupaka, rešava dugogodišnji spor između Atine i Skoplja oko imena, ali i pitanje članstva susedne države u NATO i EU – istorijski korak!

 

Izvor Politika, 25. januar 2019.

 

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u