Haradinaj: Ako Srbija ne prizna Kosovo, nikad nećemo ukinuti takse

Nismo protiv toga da se da mogućnost postizanju sporazumu, sporazum i želimo, ali želimo jednu konferenciju, a ne neki beskonačni proces

Premijer tzv. Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da se o ekonomiji ne može odlučivati odvojeno od pitanja priznanja Kosova od strane Srbije. On je posle sednice vlade rekao da je komesaru za proširenje EU Johanesu Hanu predložio da pripremi rešenje za poglavlje o ekonomiji, ali je naglasio da se o tome ne može odlučivati odvojeno.

„Dakle, komesar Han može da pripremi ugovor o ekonomiji ili o slobodnoj trgovini, ali odluka o tome će se doneti onda kada su i ostala poglavlja sporazuma spremna. U vremenskom aspektu, nešto što se pripremi danas ne može o tome danas i da se odluči, već će se odlučiti kada je spremno i priznanje, kao i kada su spremne i ostale teme“, kazao je Haradinaj.

Kazao je da je tzv. Kosovo predvidelo mogućnost da ukoliko se pripreme sva poglavlja za sporazum Kosova i Srbije, i ukoliko ocene da postoji osnova za postizanje sporazuma, bili bi spremni da suspenduju odluku o carini, zarad održavanja konferencije na kojoj bi se potpisao sporazum o priznanju.

„Ukoliko je pripremljen sporazum o priznanju, daćemo šansu sporazumu. Ne želimo da ometamo sporazum ili da kasnimo sa njim. Ali, nećemo više ići po principu ‘jedan po jedan’, već će biti sve odjednom. Želimo jednu konferenciju, a ne neki beskonačni proces“, kazao je Haradinaj.

Premijer tzv. Kosova je istakao da visoko ceni podršku koju je komesar Han dao, ali da je to, kao i svako drugo poglavlje povezano sa temom priznanja nezavisnosti Kosova.

„Nismo protiv toga da se da mogućnost postizanju sporazumu, sporazum i želimo, ali želimo jednu konferenciju, a ne neki beskonačni proces“, kazao je Haradinaj.

Komentarišući izjave predsednika i ministra spoljnih poslova Srbije, Aleksandra Vučića i Ivice Dačića da nikada neće priznati Kosovo, Haradinaj je poručio da ako oni kažu nikada i „mi nikada nećemo ukloniti taksu“.

„Ako Srbija nastavi da se ponaša štetno po Kosovo, kao što je lobiranje protiv nezavisnosti, Kosovo će proceniti kako da se ponaša dalje i koje će mere preduzeti“, kazao je Haradinaj.

On je rekao da su kosovske vlasti zbog pisma predsednika SAD Donalda Trampa odustale od drugih mera koje su planirali da preduzmu.

 

Izvor Beta/Večernje novosti, 25. januar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u