Soroš pozvao na razbijanje kineskih tehnoloških kompanija

„Umesto što SAD olako prihvataju kompanije poput ZTE-a i Huaveja, one ih moraju razbiti“

Veštačka inteligencija i učenje pomoću računara predstavljaju ozbiljnu pretnju kada ih kontrolišu autoritarne države, rekao je milijarder Džordž Soroš. On je takođe pozvao na „slamanje“ kineskih tehnoloških kompanija.

U razgovoru s novinarima i učesnicima koji prisustvuju Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, Soroš je u četvrtak izjavio da je upotreba IT tehnologija globalna opasnost kada su one u rukama Kine, prenosi RT.

Ovaj biznismen i filantrop je rekao da bi SAD trebalo da izvrše veći pritisak na kineske IT kompanije Huavej i ZTE, koje su neki američki zvaničnici označili kao pretnju nacionalnoj bezbednosti.

„Umesto što SAD kompanije poput ZTE-a i Huaveja olako prihvataju, one ih moraju razbiti. Ukoliko bi ove kompanije došle do dominacije na 5G tržištu, one bi predstavljale neprihvatljiv bezbednosni rizik za ostatak sveta“, rekao je Soroš.

Huavej i ZTE, koji proizvode telekomunikacionu opremu i pametne telefone, u poslednje vrijeme suočeni su s preispitivanjem u SAD zbog njihovih navodnih veza s kineskom vladom. Obe kompanije su negirale optužbe da predstavljaju pretnju bezbednosti Amerike.

 

Izvor Fakti, 25. januar 2018.

 

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u