Veselji tvrdi da SAD ne traže suspenziju odluke o taksama

Ako Srbija nastavi sa agresivnim ponašanjem, proširićemo mere na sve oblasti, rekao je Veselji

Predsednik kosovskog parlamenta i lider vladajuće Demokratske partije Kosova (DPK) Kadri Veselji tvrdi da SAD od Prištine ne traže suspenziju odluke o taksama na robu iz Srbije jer, kako je rekao, „ne žele da ugroze dostojanstvo kosovske države“.

Kadri Veselji je na albanskoj TV A2 rekao da takse ne samo da neće biti ukinute već će biti proširene.

„Primenićemo puni reciprocitet prema Srbiji. Ako Srbija nastavi sa agresivnim ponašanjem, proširićemo mere na sve oblasti“, rekao je Veselji, prenela je prištinska Gazeta ekspres.

Takse su, rekao je, uvedene zarad interesa građana i države.

„Naši strateški i stalni partneri, Sjedinjene Države, nisu tražile ukidanje taksi, jer ne žele da ugroze dostojanstvo kosovske države. Naši saveznici traže od nas da vodimo dijalog kako bismo postigli konačni sporazum koji donosi priznanje nezavisnog Kosova i članstvo u UN“, rekao je Veselji.

Prema njegovim rečima, Srbija mora da bude svesna da bez priznanja kosovske nezavisnosti ne može da očekuje ukidanje 100 odsto uvećane takse.

Veselji tvrdi da Srbija blokira robu sa Kosova i ne priznaje kosovske registarske tablice, i dodaje da sve dok to bude tako, ni Priština neće priznavati srpske registarske tablice.

„Oni ne priznaju pečate države Kosovo, mi nećemo priznavati njihove. Tako ćemo ići do punog reciprociteta sa Sribjom. Takse uvećane za 100 odsto ostaju, a kada će biti suspendovana, to zavisi od ponašanja Srbije“, rekao je Veselji.

Građane Kosova uverava da te, pa ni druge mere neće narušiti odnose Prištine sa SAD.

„Uveravam građane Republike Kosovo da neće biti nikakvih aktivnosti koje bi na bilo koji način mogle da naruše naše posebne odnose sa SAD. Mi smo partneri i u stalnoj smo koordinaciji sa SAD“, naveo je Veselji i dodao da je celi njegov politički život izgrađen na bliskom partnerstvu sa SAD.

 

Izvor Tanjug/RTS, 25. januar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u