Nemačka, Francuska i Španija postavile ultimatum Maduru

Gvaido je na čelu venecuelanskog Kongresa, koji smatra da je Madurova pobeda na prošlogodišnjim izborima izvojevana krađom

Nemačka se pridružila Francuskoj i Španiji saopštenjem da će podržati lidera opozicije u Venecueli Huana Gvaidoa kao tehničkog predsednika ukoliko vlada predsednika Nikolasa Madura ne raspiše izbore u narednih osam dana.

Predsednik Francuske Emanuel Makron saopštio je svoju odluku da će podržati Gvaidoa na Tviteru.

„Narod Venecuele bi trebalo da slobodno odlučuje o svojoj budućnosti”, napisao je Makron na francuskom i španskom jeziku, dodajući da će Francuska raditi sa svojim partnerima na političkom procesu koji će rešiti krizu u Venecueli.

Premijer Španije Pedro Sančez saopštio je da je Gvaido „osoba koja bi trebalo da bude na čelu tranzicije ka slobodnim izborima”, prenosi AP.

Portparolka nemačke kancelarke Angele Merkel poručila je na Tviteru da „narod Venecuele mora da ima mogućnost da slobodno i bezbedno odluči o svojoj budućnosti”, preneo je Tanjug.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija tokom dana razmatra situaciju u Venecueli, nakon što se Gvaido proglasio tehničkim predsednikom u sredu. Sednica je sazvana na zahtev američkog državnog sekretara Majka Pompea.

Gvaido je na čelu venecuelanskog Kongresa, koji smatra da je Madurova pobeda na prošlogodišnjim izborima izvojevana krađom.

SAD, Britanija, kao i više zemalja latinske Amerike podržale su Gvaidoa kao predsednika Venecuele, dok Maduro, koji uživa podršku Kine, Rusije i drugih, tvrdi da je u toku pokušaj državnog udara.

EU POZIVA NA NOVE IZBORE U VENECUELI
Evropska unija saopštila je danas da bi mogla priznati opozicionog lidera Huana Gvaidoa za predsednika Venecuele ako Vlada u Karakasu u narednim danima ne raspiše nove izbore.

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini navela je u izjavi da će EU intenzivirati kontakte s međunarodnim partnerima u vezi s venecuelanskom krizom „u narednim satima”.

EU je pozvala na hitne nove izbore, tvrdeći da predsednički izbori održani prošle godine nisu bili demokratski, prenosi Beta.

Mogerini je navela da ukoliko „narednih dana izostane objava o raspisivanju novih izbora uz potrebne garancije, EU će preduzeti dalje korake, uključujući i priznanje novog rukovodstva zemlje”.

Stav EU otvara novi front u odnosima s Rusijom, koja snažno podržava predsednika Nikolasa Madura.

 

Izvor Politika, 26. januar 2019.

 

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u