SAD ukinule sankcije kompaniji Olega Deripaske

Trampova administracija je kasno u nedelju ukinula kaznene mere protiv drugog najvećeg proizvođača aluminijuma u ​​svetu, Rusala

Akcije ruskog aluminijumskog giganta Rusala porasle su skoro osam odsto na hongkonškoj berzi, nakon što su SAD formalno ukinule sankcije protiv te kompanije.

Sankcije su ukinute i za još dve kompanije povezane s ruskim biznismenom Olegom Deripaskom.

Trampova administracija je kasno u nedelju ukinula kaznene mere protiv drugog najvećeg proizvođača aluminijuma u ​​svetu, Rusala, njegovog matičnog preduzeća, En + Group Plc i energetske kompanije EuroSibEnergo (ESE). Te tri firme su od aprila prošle godine pogođene sankcijama, pored mnogih ruskih biznismena i zvaničnika.

U saopštenju za medije, američko ministarstvo finansija objavilo je da su tri kompanije uspele da ispune neophodne uslove za smanjenje „direktnog i indirektnog vlasničkog udela“ i prekidanje kontrole ruskog aluminijumskog i energetskog tajkuna Olega Deripaske. Međutim, sankcije protiv biznismena ostaju na snazi.

Nakon što je Deripaska znatno smanjio svoj udeo u kompanijama, Trampova administracija je objavila svoje planove da odustane od mera u decembru. Ruski biznismen sada poseduje manje od 45 odsto u En + od ranijeg udela od oko 70 odsto.

Evropski izaslanici u SAD ranije su podržavali planove Vašingtona da ukinu sankcije protiv tri ruske kompanije, rekavši da će to spasiti hiljade radnih mesta i sprečiti „ozbiljnu štetu evropskoj aluminijskoj industriji“.

 

Izvor B92, 28. januar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u