Volstrit džornal: Orban odbio da podrži SAD protiv Kine i Rusije

Orban je odbio da izvršava američke zahteve, on želi da Mađarska bude „neutralna kao Austrija“

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je američkim diplomatama da želi da gradi neutralnu spoljnu politiku, a ne da ispunjava zahteve Sjedinjenih Američkih Država, piše Volstrit džurnal.

List napominje da je šef mađarske vlade dobio naređenja da se suprotstavi „kineskoj sajber-špijunaži“ i da podrži Ukrajinu kao protivtežu Rusiji.

Međutim, Orban je odbio da izvršava ove zahteve. Prema njegovim rečima, on želi da Mađarska bude „neutralna kao Austrija“.

Naprotiv, list piše da mađarski premijer privlači kineske investicije u informacionu infrastrukturu zemlje, a takođe se protivi pregovorima između NATO-a i Kijeva na ministarskom nivou. Orban je nezadovoljan situacijom smanjenja mogućnosti školovanja na mađarskom jeziku u Ukrajini za nacionalne manjine.

Krajem 2018. predsednik Rusije Vladimir Putin je rekao da je u razvoju rusko-mađarskih odnosa postignut značajan napredak i da su dostignute nove granice saradnje. On je takođe izrazio nadu da će se nastaviti zajednički rad za jačanje bilateralnih odnosa u različitim oblastima.

 

Izvor Sputnjik, 28. januar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u