Preminuo Draško Ređep

Dugogodišnjim prisustvom i radom na srpskoj i jugoslovenskoj literarnoj sceni Draško Ređep je ostavio značajane smernice za tumačenja naše i regionalne književnosti

Književnik, filmski radnik, kritičar, jedan od najvećih srpskih erudita Draško Ređep preminuo je danas u Novom Sadu u 84. godini, saopštio je njegov izdavač, vlasnik novosadske izdavačke kuće „Prometej“ Zoran Kolundžija.

Dugogodišnjim prisustvom i radom na srpskoj i jugoslovenskoj literarnoj sceni ostavlja značajan trag i smernice za nova tumačenja naše i regionalne književnosti i njene istorije.

Dve godine je bio u žiriju NIN-ove nagrade, tokom kojih su laureati bili Miloš Crnjanski i Danilo Kiš, 1971. i 1972. godine.

Radio je kao profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. Dobitnik je mnogih društvenih priznanja, dajući doprinos afirmaciji i zajedništvu rusinske, mađarske i slovačke kulture na našim prostorima.

Od 2011. glavni je urednik Književne opštine Vršac (KOV) i višegodišnji je predsednik za dodelu nagrade Vukove zadužbine za umetnost, aktivan u književno-izdavačkoj delatnosti.

Objavljene knjige: „Antologija Crnjanski“ (I izdanje 1993, II izdanje 2007), „Poslednja večera“ (KOV 2004), „Minuli mrak“ (ogledi) (Svetovi, 2004), „Antologija Tišma“ (Prometej — Novi Sad, 2006), „Kojih nema“ (KOV, 2008), „Srpski sever“, (Pešić i sinovi, 2009), „Skela miruje, Azija putuje“ (KOV 2011), „Antologija Kapor“ II izdanje (Prometej — Novi Sad, 2012), „Antologija Antić“ (Prometej — Novi Sad, 2013), „S obe strane reke“ (Prometej — Novi Sad, 2013), „Devet boja Banata“ (Agora, 2014).

U okviru KOV-a i izdavačke kuće „Prometej“ iz Novog Sada, Ređep se bavi istraživanjem domaće književnosti i mnogih pisaca koji je omeđuju, često izvan fokusa savremenog čitališta.

Godine 2017. o njemu je snimljen dokumentarni film „Svetionik kroz maglu ravnice“, u produkciji Kulturnog centra Novog Sada, reditelja Dušana Stojanovića. Svojim esejističkim knjigama, poput na primer „Poslednje večere“, daje doprinos impresionističkoj kritici i sagledavanju ličnog života i dela srpskih pisaca.

KOV, čiji je glavni urednik od 2011. godine Ređep, čine edicije „Nesanica“, „Atlas vetrova“, „Katedra Vasko Popa“, „Sterijana“.

KOV dugi niz godina dodeljuje Evropsku nagradu za poeziju, objavljuje časopis za poeziju, prozu i esejistiku, „Kovine“, koji izlazi dvaput godišnje; organizuje tribine „Sredom kod Sterije“, dane Petrua Krdua, performanse i hepeninge.

 

Izvor Sputnjik, 29. januar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u