Blumberg: Severna Makedonija je „spašena“ od Rusije i postaje NATO uporište

Datum makedonskog potpisivanja pristupnog protokola za NATO biće određen u sledećih nekoliko dana

Preimenovanje Makedonije u Severnu Makedoniju omogućiće toj zemlji ulazak u NATO u vrlo bliskoj budućnosti, piše Blumberg. Prema agenciji, ovaj događaj, koji je postao moguć nakon što je Skoplje popustilo pred grčkim zahtevima, je udarac Rusiji i pomaže vojnom bloku da ojača svoj uticaj na Balkanu.

NATO je odobrio protokol o pridruživanju Makedonije, koja će uskoro biti preimenovana u Severnu Makedoniju, jer se Skoplje dogovorilo s Atinom povodom dugog spora oko imena zemlje, koji je sprečavao ovu zemlju da se pridruži bloku, piše Blumberg.

Prošlog meseca, na vrhuncu sukoba oko uticaja u regiji između Rusije i Zapada, ova balkanska država uklonila je najveću prepreku za ulazak u vojni blok i pristala je na promenu imena. Prošle nedelje se Grčka, koja je tvrdnjom da bi se reč Makedonija trebala primenjivati samo na jednu od njenih severnih pokrajina blokirala ulazak svog suseda u Severnoatlantski savez, odrekla svojih zahteva.

To je omogućilo generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu da u ponedeljak veleposlanicima saveza u Briselu preda protokol o priključenju bloku Republike Severne Makedonije. Ovaj dokument je prvi korak prema povećanju saveza na 30 zemalja članica.

“Datum potpisivanja pristupnog protokola biće određen u sledećih nekoliko dana. Nakon potpisivanja, Skoplje će kao pozvana stranka moći da učestvuje u aktivnostima NATO-a”, rekao je za Blumberg jedan funkcioner NATO pakta.

Ulazak Severne Makedonije u NATO pakt, prema Blumbergu, biće “još jedan udarac za Rusiju”, koja nastoji da zadrži svoju dosadašnju sferu uticaja na Balkanu, regiju koja je bila poprište najkrvavijih sukoba od kraja Drugog svetskog rata. Čim bude potpisan protokol, parlamenti članica NATO pakta će morati da ga ratifikuju.

“Severna Makedonija, koja ima 2 miliona stanovnika, sledila je primer Crne Gore, Albanije i Hrvatske, koje su nakon ulaska u NATO najavile i svoj prozapadni kurs. Sada će Skoplje morati da poveća svoje izdatke za odbranu na 2 odsto BDP-a, čime će ispuniti američke zahteve za sve članice NATO-a na tom području”, zaključuje agencija.

 

Autor Saša F.

 

Izvor logicno.com, 30. januar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u