Dojče vele o Bregzitu: Počinje igra nerava

U Briselu još postoji nada da će priča imati uslovni „hepi end“, ali ta nada je sve tanja

Britanska premijerka Tereza Mej ide u Brisel sa mandatom parlamenta da još pregovara o ugovoru o napuštanju EU. Sada počinje igra nerava u kojoj obe strane imaju adute, komentariše Bernd Rigert iz briselskog studija DW.

Posle glasanja u britanskom parlamentu u utorak uveče nismo ništa pametniji nego pre njega. Poslanici nisu našli većinu ni za jedan od mogućih scenarija izlaska zemlje iz EU. Sada tek znamo da ne žele Bregzit bez prethodnog dogovora sa Briselom. Ne kažu kako misle da dođu do takvog ugovora – a pre samo dve sedmice su odbili ugovor koji je premijerka Tereza Mej postigla sa Briselom.

Donji dom parlamenta u Londonu nije prihvatio predloge da se produži rok za pregovore, kao ni one da se ide na nove izbore ili na novi referendum o eventualnom ostanku u Uniji. Dakle, jedino oko čega se tamo mogla okupiti većina jeste bizarni predlog da premijerka i njena Vlada u naredne dve sedmice dodatno pregovaraju o ugovoru sa EU i postignu nešto.

Traži se da se iz ugovora izbaci prokazani „bekstop“ – garancija da između Republike Irske i Severne Irske nikada neće biti tvrde granice koja podrazumeva kontrole i zastoje. Premijerka Mej se pokazala privrženom cilju da izbaci „bekstop“ iz ugovora.

Ali to je praktično nemoguće. Zvaničnici EU, ali i francuski predsednik i nemačka kancelarka, i dalje unisono ponavljaju da novi pregovori o suštini nisu mogući. Pitanje irsko-irske granice za njih je završeno.

Sada počinje igra nerava. Ko će prvi trepnuti? Mnogo zavisi od irske vlade koja po svaku cenu želi da spreči tvrdu granicu ka Severnoj Irskoj kako se sukob katolika i protestanata ne bi rasplamsao. Ali ako zvanični Dablin i Brisel ostanu nepopustljivi, na kraju će doći da Bregzita bez ugovora i time automatski do tvrde irsko-irske granice.

U toj osetljivoj situaciji Tereza Mej može da špekuliše da će u poslednjoj sekundi Dablin ipak popustiti i ublažiti Bekstop. Britanska premijerka nema više šta da izgubi. Ona bi u ovom pokeru mogla da odigra sve na tu jednu kartu.

EU sa druge strane ima svoj adut: veruje se da će Britanci, kada dođu do ivice ponora i suoče se sa haotičnim Bregzitom, tražiti produžetak pregovora – na još nekoliko sedmica ili meseci. Prednost toga bi bila da najpre nema materijalne štete, a Britanci imaju nešto više vremena da razmotre neki razboriti plan B.

U Briselu još postoji nada da će priča imati uslovni „hepi end“, ali ta nada je sve tanja. Poslanicima Evropskog parlamenta i diplomatama je Bregzita polako preko glave. Ipak, malo je onih koji bi se opkladili da će Velika Britanija zbilja 29. marta napustiti EU. Odugovlačenje i kupovina vremena… to je trenutno jedina taktika EU.

 

Izvor Dojče vele, 30. januar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u