Maduro za Sputnjik: Tramp naredio kolumbijskoj mafiji da me ubije

„Vraćamo se na neokolonijalizam, kada iz neke evropske prestonice ili iz Vašingtona naređuju nekoj zemlji u Aziji, Africi, Latinskoj Americi… Ko su oni da ovde odlučuju?“

Glavni cilj Sjedinjenih Američkih Država u Venecueli je da dobiju njenu naftu i druge resurse, izjavio je predsednik Venecuele Nikolas Maduro u intervjuu za Sputnjik.

„Postoji nekoliko razloga. Glavni razlog je dobijanje venecuelanske nafte, zato što imamo najveće rezerve sertifikovane nafte na svetu. Sertifikujemo najveće rezerve zlata na svetu, imamo četvrtinu najvećih rezervi gasa na svetu, imamo velike rezerve dijamanata, ogromne rezerve vode za piće, aluminijuma, gvožđa i koltana. Mi smo sila u oblasti energetskih, prirodnih resursa“, istakao je Maduro.

Drugi razlog je ideološki — uništiti primer, ideju, duh Simona Bolivara, naglasio je venecuelanski predsednik.

„To je drugi veliki razlog — ubiti ovaj duh — duhovno, kulturno i politički. I kretati se bez ikakvog otpora ka neokolonijalizmu u zemljama Latinske Amerike“, objasnio je Maduro.

Prema njegovim rečima, Sjedinjene Američke Države smatraju Latinsku Ameriku „svojim dvorištem“.

„A mi kažemo da nismo ničije dvorište, mi smo nezavisne republike“, dodao je on.

Predsednik Venecuele rekao je da je spreman da sedne za pregovarački sto sa opozicijom uz učešće međunarodnih posrednika, kako bi razgovarali o dobrobiti Venecuele, miru i njenoj budućnosti.

Govoreći o mogućnosti učešća međunarodnih posrednika, Maduro je napomenuo da postoji nekoliko vlada i organizacija u svetu koje pokazuju iskrenu zabrinutost zbog onoga što se događa u Venecueli i one su pozvale na dijalog. Predsednik bi želeo da one podrže dijalog u Venecueli.

Govoreći o vojsci, Maduro je rekao da je ona odana legitimnoj vlasti zemlje.

„Vršim dužnost vrhovnog komandanta u skladu sa Ustavom, okupljajući nacionalne bolivarske oružane snage. Oružane snage pokazuju moral, lojalnost i disciplinu. Mi ćemo odneti veliku pobedu i uspostaviti stabilnost, mir i vernost u Venecueli“, odgovorio je Maduro na pitanje da li sve oružane snage podržavaju vladu, nakon obećanja predsednika Narodne skupštine Huana Gvaida da će pomilovati pripadnike vojske koji pređu na stranu opozicije.

Pri tome je Maduro priznao da je pitanje oružanih snaga veoma delikatno za svaku zemlju.

On smatra da je američki lider Donald Tramp naredio kolumbijskim vlastima da ga ubiju, a u slučaju da mu se nešto dogodi, odgovorne će biti te zemlje.

Maduro je istakao da je malo verovatno da će biti novog pokušaja atentata na njega.

„Pre svega, moja sudbina je u rukama Gospoda, ja sam hrišćanin i verujem u zaštitu Gospoda. Mene sve vreme štiti narod Venecuele i imamo dobru obaveštajnu službu“, objasnio je predsednik Venecuele.

„Međutim, bez svake sumnje, Donald Tramp je izdao naredbu da me ubiju. Rekao je kolumbijskim vlastima, kolumbijskoj mafiji da me ubiju. Ako mi se nekad nešto dogodi, onda će Donald Tramp i predsednik Kolumbije Ivan Duke biti odgovorni za sve što mi se desi“, naglasio je Maduro.

Još jednom je istakao da ga štite.

„U međuvremenu, štite me, imamo dobar sistem zaštite, štaviše, imamo značajnu zaštitu — to je zaštita Boga koji će mi podariti dug život“, rekao je Maduro.

On nije odgovorio na pitanje da li je rusko privatno obezbeđenje deo te zaštite.

„Ne mogu to da kažem. Nemam komentar na tu temu“, rekao je Maduro.

Početkom avgusta prošle godine pokušan je atentat na Madura tokom vojne parade u Karakasu. Prema podijumu na kojem se on nalazio krenulo je nekoliko bespilotnih letelica. Sam Maduro optužio je opoziciju i bivšeg predsednika Kolumbije Huana Manuela Santosa za organizovanje pokušaja atentata. Maduro je takođe naveo da je bio upoznat sa pripremama zavere protiv njega, koju su podržavale Sjedinjene Američke Države.

„Postoje pozivi iz Bele kuće da vojska podigne oružje i odbije da me prizna kao vrhovnog komandanta i predsednika Republike“, rekao je on, dodajući da se događaji poput ovih u Venecueli nikada nisu dešavali u Latinskoj Americi, uprkos više od 100 prevrata u regionu u 20. veku.

„Uprkos činjenici da je sve državne udare pripremila i izvela američka imperija — Sjedinjene Američke Države, nikada ni predsednik, ni državni sekretar, ni visoki zvaničnik nisu pozivali na državni udar. Kada je u Čileu (Augusto) Pinoče izvršio državni prevrat (1973), američke vlasti su kasnije podržale državni udar. Nije predsednik SAD (Ričard) Nikson rekao: ’Treba da bude prevrat‘. Ovo se dešava prvi put u istoriji. To pokazuje koliko je Bela kuća očajna. Oni ne mogu sa Venecuelom“, rekao je Maduro.

Predsednik Venecuele smatra da je malo verovatno da će se susresti sa Donaldom Trampom pod trenutnim uslovima. Prema njegovom mišljenju, to neće dopustiti okruženje američkog predsednika.

„Mislim da je to sada teško“, odgovorio je Maduro na pitanje o mogućem ličnom sastanku. Pri tome, venecuelanski predsednik rekao je da je „spreman da razgovara sa Donaldom Trampom lično, javno, u Sjedinjenim Američkim Državama, u Venecueli, gde on poželi, o bilo čemu, o bilo kojoj temi“.

„Štaviše, siguran sam da će, ako se sastanemo i razgovaramo, to biti potpuno drugačija priča. Ali mislim da nam to neće dozvoliti“, dodao je on.

Maduro je takođe rekao da je njegova zemlja zahvalna za pomoć Rusiji.

„Predsednik Vladimir Putin nam uvek pruža pomoć iz Rusije u svakom smislu i mi je prihvatamo sa zahvalnošću. Ono što sam tražio od predsednika Putina jeste da održavamo stalne kontakte, da imamo svu podršku na diplomatskom i političkom nivou u Ujedinjenim nacijama i za odbranu istine Venecuele na međunarodnom planu“, istakao je Maduro.

Prema njegovim rečima, Putin je u razgovoru koji je održan pre nekoliko dana rekao da Rusija planira da ojača saradnju u privredi, trgovini, naftnoj i gasnoj oblasti, vojnim poslovima i svim drugim sferama.

On je objasnio da, što se tiče vojne saradnje, Venecuela ima rusku tehniku najvišeg nivoa, najsavremenije sisteme naoružanja koji su dobro raspoređeni, kao i da su kadrovi obučeni u Rusiji.

„Sa Putinom imam veoma dobre odnose u smislu vojne saradnje“, konstatovao je venecuelanski lider.

Maduro je dodao da Venecuela i dalje planira da iz Rusije dobija najsavremenije oružje.

„Uvek imamo planove za napredak u saradnji kako bismo poboljšali protivvazdušnu odbranu, artiljeriju i raketnu tehniku. Uvek ćemo u tome napredovati. I u Venecuelu će dolaziti najsavremenije naoružanje na svetu“, istakao je Maduro.

Govoreći o vanrednim izborima, Maduro je rekao da bi podržao održavanje parlamentarnih izbora pre planiranog roka.

„Bilo bi dobro da se parlamentarni izbori održe ranije, to bi bio vrlo dobar oblik političke diskusije, dobra odluka uz narodno glasanje. Složio bih se sa tim i podržavam da se ranije održe izbori za Narodnu skupštinu“, rekao je on.

Što se tiče predsedničkih izbora u Venecueli, Maduro je rekao da su oni održani i da je na njima pobedio uz veliku podršku birača.

„Predsednički izbori održani su pre manje od godinu dana, pre 10 meseci. Oni su održani po svim ustavnim i pravnim parametrima“, podsetio je Maduro.

Na konstataciju da deo međunarodne zajednice insistira na novim predsedničkim izborima, on je istakao da je „to istup nekih zemalja zaluđenih politikom (američkog predsednika) Donalda Trampa“.

„Vraćamo se na neokolonijalizam, kada iz neke evropske prestonice ili iz Vašingtona naređuju nekoj zemlji u Aziji, Africi, Latinskoj Americi, na Karibima, bilo kojoj zemlji. Ko su oni da ovde odlučuju? Ja sam osvojio 68 odsto glasova birača. Pobedio sam legitimno, održali smo izbore uz pomoć transparentnog elektronskog sistema, sa međunarodnim posmatračima“, naglasio je Maduro.

„Ne prihvatamo ultimatume ni od koga na svetu, ne prihvatamo ucene. Predsednički izbori u Venecueli su održani, a ako imperijalisti žele nove izbore, neka sačekaju do 2025. godine“, rekao je on.

U Venecueli su 21. januara počeli masovni protesti protiv aktuelnog predsednika Venecuele Nikolasa Madura. Predsednik Parlamenta Venecuele Huan Gvaido se 23. januara proglasio za privremenog šefa države. Sjedinjene Američke Države i niz drugih zemalja su priznale Gvaida i zahtevaju od predsednika Venecuele Nikolasa Madura, kog ne smatraju legitimnim šefom države, da ne dozvoli nasilne akcije protiv opozicije. Maduro je Gvaida nazvao „marionetom Sjedinjenih Američkih Država“.

 

Izvor Sputnjik, 30. januar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u