Petar Akopov: Prijateljstvo Ukrajine i Rusije će se vratiti

Među Rusima i Ukrajincima ne može biti Porošenkovog „hladnog mira“ jer oni mogu imati samo tople bratske odnose

Prilikom podnošenja svoje kandidature za predsedničke izbore, Petro Porošenko je objavio da je Ukrajini potreban „hladni mir sa Rusijom jer su se ljudi umorili od ratovanja“. Čovek koji je stalno izmišljao povode za rat protiv Rusije, odjednom je progovorio o miru jer misli da mu to može pomoći da pobedi na predsedničkim izborima krajem marta.

Međutim, za ukrajinskog oligarha koji je postao predsednik – nisu mogući ni pobeda ni mir, kakvim ih on predstavlja. Jer, nastupivši na jednom forumu u Kijevu, ocenio je da će Ukrajinci uskoro birati ne samo šefa države nego i vrhovnog komandanta. Pritom je optužio neke od izbornih konkurenata da predlažu da se Ukrajina baci pred Putinom na kolena ili da zauzme neku sličnu pozu.

Još je dodao: „Neprijatelj nije došao da nam uzme (samo) Krim i Donbas! Neprijatelj želi celu Ukrajinu da bi pobegulju vratio u svoju tamnicu naroda. Mir zato znači vraćanje teritorijalne celovitosti zemlje. Mir znači i priznavanje iz Moskve našeg prava da idemo svojim putem. Mi smo dužni da učinimo sve što je potrebno da Ukrajina više nikada ne mora da pita Moskvu kuda da ide!“ Istovremeno je obećao da će – ako dobije drugi mandat – Ukrajina 2024. podneti zahtev za ulazak u EU i da će početi da realizuje plan ulaska u NATO.

Atlantistima je Ukrajina potrebna samo kao anti-Rusija i kao instrument za slabljenje Rusije. Zapad od prijema Kijeva u EU i NATO odvraća strah od konfrontacije sa Rusijom jer shvata da bi – diranjem u Ukrajinu – udario na tuđu interesnu zonu.

Ukrajinci su se potpuno razočarali u Porošenka i za njega je spremno da glasa samo 7-12 odsto birača. On samo čudom može doći do drugog predsedničkog mandata. Zato i pokušava – govoreći o hladnom miru – da privuče glasove bar dela onih koji su protiv konfrontiranja sa Rusijom.

Naravno, Rusija nikada neće pristati na atlantizaciju Ukrajine – polazeći ne samo od svojih, nego i od zajedničkih rusko-ukrajinskih interesa. Među Rusima i Ukrajincima ne može biti „hladnog mira“ jer oni mogu imati samo tople bratske odnose. Upravo na takvim odnosima radi Rusija.

Dakako, biće potrebno vreme za to, ali će se prijateljstvo Rusije i Ukrajine kao država vratiti. A vratiće se i njihov savez. Zato je na skupu na kojem je Porošenko objavio da će se boriti za drugi predsednički mandat bilo dobro napisano: „Ili Porošenko ili Putin“. Tako će i biti. Ukrajina će na kraju izabrati Putina. I Rusiju.

 

Izvor Fakti, 30. januar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u