Veselji: Više nisu u pitanju takse, već odnosi sa SAD

„Predsednik Donald Tramp od nas zahteva da suspendujemo takse“

Kadri Veselji, predsednik kosovskog parlamenta, izjavio je da bi Prištini trebalo da budu bitniji odnosi sa SAD, a ne nametnute takse za proizvode iz Srbije i BiH.

Veselji je potvrdio da su Sjedinjene Države tražile suspenziju tih taksi i to je, kako je rekao, zahtev američkog predsednika Donalda Trampa.

Gostujući na televizii Dukađini, Veselji je rekao da je, odluka prištinskih institucija o nametanju uvećanih taksi za 100 odsto na robu iz Srbije i BiH, dobra jer se, kako kaže, Priština i dalje suočava sa „agresivnošću Srbije“, ali da su odnosi sa SAD važniji.

„Međutim, mi sada ne govorimo o taksama, već o odnosima sa SAD i međunarodnom zajednicom. Mi smo partneri sa SAD, a od njih je stigao predlog da takse budu suspendovane, što je zahtev predsednika Donalda Trampa“, rekao je Veselji, preneli su prištinski mediji.

Veselji je ocenio da je dobro to što je zahtev SAD za suspenziju, a ne za ukidanje te mere, te dodao da je o tome bilo reči i na nedavnom sastanku Ramuša Haradinaja sa američkim ambasadorom u Prištini, Filipom Kosnetom.

Dodao je da su SAD uvek bile uz Kosovo u svakom trenutku, što je, kako je ocenio, „od velikog značaja za državnost i integritet Kosova“.

„SAD su uvek bile uz nas. SAD i Kosovo treba da budu jedno. Konfrontacija i sučeljavanje sa državom koja je garancija našeg suvereniteta i naše teritorije nije dobra za Kosovo“, rekao je Veselji, prenela je RTK2.

Veselji je rekao i da konstantno radi na tome da Kosovo bude što bliže SAD i da će na tome uvek raditi.

 

Izvor Tanjug/RTS, 30. januar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u