Priština zbog taksi ulazi u ozbiljan sukob sa Vašingonom?

Američki ambasador Filip Kosnet navodno je demonstrativno napustio sastanak sa Albancima, a izlazeći je zalupio vratima

Američke vlasti neće odobriti vize nijednom kosovskom zvaničniku nakon odbijanja Prištine da ukine ili suspenduje takse na robu iz Srbije i BiH, preneli su mediji pisanje prištinskog sajta Lajmi.

Prema tom sajtu, SAD su time počele primenu konkretnih mera prema zvaničnicima vlasti u Prištini posle odluke tamošnje vlade i premijera Ramuša Haradinaja da takse i dalje ostaju na snazi, prenosi Tanjug.

Navodi se ocena analitičara Artona Demhasaja da se radi o pritisku na kosovsku vladu da donese odluku o ukidanju ili suspenziji taksi. Demhasaj nije siguran dokle će vlast u Prištini moći da se suprostavlja zahtevima SAD i EU.

On je kazao da su SAD pitanje taksi shvatile vrlo ozbiljno i da su moguće i druge teže sankcije iz Vašingtona.

Zeri prenosi da Haradinaj, koji odbija da ispuni više puta ponovljeni zahtev SAD da ukine 100 odsto uvećane takse na proizvode iz Srbije i BiH, smatra da takav njegov stav ne šteti odnosima Prištine i Amerike.

On je danas novinarima u Prištini rekao da ima veliko poštovanje prema SAD.

„Amerika je moja porodica, čak i kada ne delimo isto mišljenje”, kazao je Haradinaj.

 

Izvor Politika, 31. januar 2019.

PRIŠTINSKI MEDIJI: AMERIČKI AMBASADOR ZALUPIO VRATA TAČIJU I HARADINAJU
Nezadovoljan sastankom sa institucionalnim i političkim liderima u Prištini, Hašimom Tačijem, Kadrijem Veseljijem i Ramušem Haradinajem, američki ambasador Filip Kosnet navodno je demonstrativno ranije danas napustio sastanak, a izlazeći je zalupio vratima.

Kako piše prištinski Zeri, Kosnet je sastanak napustio zbog odbijanja Haradinaja da suspenduje takse nametnute na proizvode iz Srbije i BiH, što bi otvorilo put ka nastavku dijaloga sa Beogradom.

RTK je, pozivajući se na svoje izvore, javila da je to bio razlog što je Kosnet prvi napustio sastanak nakon samo sat vremena, a Tači, Veselji i Haradinaj su i nakon njegovog odlaska ostali u prostoriji u kojoj se sastanak održavao.

Američki ambasador u Prištini Filip Kosnet

Navodi se takođe da je ambasador Kosnet institucionalnim liderima u Prištini na sastanku jasno stavio do znanja da postoje samo dva načina za rešenje pitanja nametnutih taksi.

Prvo je, dodaje se, suspenzija taksi, na čemu će SAD insistirati do kraja, a drugo je, ako se prvo ne dogodi, nametanje američkih sankcija, što podrazumeva ozbiljno remećenje inače veoma dobrih odnosa Prištine i SAD.

Priština je 100 odsto uvećane takse nametnula Srbiji i BiH 21. novembra prošle godine. SAD i EU su odmah tražile suspenziju te mere, što se nije dogodilo.

 

Izvor Sputnjik, 31. januar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u