Haradinaj: Takse ostaju do priznanja; Vučić: Nema dijaloga bez ukidanja taksi

Haradinaj rekao da neće dopustiti da Kosovo preda deo svoje teritorije, ili formiranje „nove Republike Srpske“, jer to bi značilo „dovođenje Rusije unutar Kosova“

Kosovski premijer i danas ponovio da takse na proizvode iz Srbije i BiH neće biti ukinute i dodao da ta mera nije usmerena protiv SAD, već Srbije i Rusije.

SAD se inače zalažu za ukidanje takse, i povodom toga je juče održan sastanak kosovskih zvaničnika i američkog ambasadora u Prištini, koji je, prema pisanju prištinskih medija izašao ljut jer je Ramuš Haradinaj odbio da ukine takse.

Haradinaj je svoj stav ponovio i danas na komemoraciji povodom 575 godina od smrti Đerđa Kastriotija Skenderbega u Klini, a prenela je prištinska Koha.

On je rekao da je odluka o nametnutnom porezu doneta protiv Rusije i Srbije jer su, kako je rekao, intenzivno radili protiv priznanja kosovske nezavisnosti i blokadi članstva Prištine u Interpolu.

„Srbija i Rusija su intenzivno radili na povlačenju naših priznanja, uz novac i šta sve ne. Uradili su sve i svašta da ne postanemo deo Interpola. Mi nismo ucenili dijalog. A Hašim Tači je sutradan otišao na sastanak. Kako može (predsednik Srbije Aleksandr Vučić) da kaže da neće da sedne za sto bez povlačenje takse? Nema uslova za dijalog, dijalog može da se nastavi, ali bez uslova. Taksa će ostati do priznanja, zapamtite“, kazao je Haradinaj.

On je dodao da neće dopustiti da Kosovo u dijalogu da deo svoje teritorije ili formiranje Republike Srpske jer to bi značilo „dovođenje Rusije unutar Kosova“. „Možemo da im damo samo tržište“, kazao je on.

Govoreći o izjavama da Kosovo nepovlačenjem odluke o taksama pogoršava odnose sa SAD, Haradinaj je rekao da svi koji to kažu greše, jer takse nisu uvedene SAD već Srbiji.

Osvrćući se na najave mogućnosti podele Kosova kao rezultata sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom, Haradinaj je rekao da neće biti razmene teritorija i da Kosovo „neće dati nijedan deo svoje teritorije, jer su Albanci dali previše teritorija“.

 

Izvor Beta/Tanjug/B92, 01. februar 2019.

VUČIĆ SA ČEPURINOM: DIJALOG SE NASTAVLjA TEK KADA TAKSE BUDU UKINUTE
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija biti opredeljena za mir i stabilnost u budućnosti, ali da zastoj u dijalogu može da se prevaziđe samo kada Priština ukine nerazumne takse na srpsku robu.

On je sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Čepurinom razgovarao i o regionalnoj situaciji, posebno o odnosima Beograda i Prištine, saopštio je Kabinet predsednika Srbije.

Govoreći o poseti predsednika Rusije Vladimira Putina, Vučić je rekao da je ona bila od velikog značaja za dalji razvoj političkog dijaloga i ekonomske saradnje dve zemlje.

Čepurin je naveo da su odnosu dve zemlje na visokom nivou i da su pokazane želje i namera Moskve da se radi na produbljivanju saradnje, navodi se u saopštenju.

Vučić i Čepurin su govorili i o saradnji u oblasti energetike i obezbeđivanju stabilnog snabdevanja Srbije gasom.

 

Izvor Fakti, 01. februar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u