Putin o stanju crkve u Ukrajini: Progon kao u doba bezbožnika iz prošlog veka

„Rusija i njena vlast smatraju apsolutno nedopustivim svako mešanje u crkvene stvari“

Inicijatori novog crkvenog projekta u Ukrajini grubo se mešaju u crkveni život i liče na bezbožnike iz 20. veka koji su progonili sveštenike i vernike – izvjavio je Vladimir Putin.

Na svečanosti povodom desete godišnjice ustoličenja poglavara Ruske pravoslavne crkve – patrijarha Kirila – dodatno je naglasio:

„Rusija i njena vlast smatraju apsolutno nedopustivim svako mešanje u crkvene stvari. Mi smo i dosad poštovali i poštovaćemo i nadalje nezavisnost crkve, pogotovo u susednim zemljama. Nezavisno od toga, rezervišemo sebi pravo da reagujemo i da činimo sve što možemo da štitmo ljudska prava, uključujući pravo na slobodu veroispovesti“.

Upozorio je – opet povodom Ukrajine – da špekulacije i politikantstvo povodom crkvenih pitanja, parazitiranje na njima vode razjedinjavanju ljudi i provociraju netrpeljivost.

„U Ukrajini se sada realizuje projekat koji nema veze sa verom jer je potpuno falš i povezan sa borbom za vlast. Žalosno je što je u sve to uvučena Carigradska patrijaršija. Jer, radi se o grubom mešanju u crkveni život, a njegovi inicijatori kao da su zanat učili kod bezbožnika iz prošlog veka koji su isterivali vernike iz hramova i progonili i istrebljivali sveštenike“.

Upravo danas, bezmalo u vreme nastupa ruskog lidera, Ministarstvo kulture Ukrajine objavilo je da će u odgovarajućem „državnom registru“ izmeniti naziv kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve ako to ona ne učini sama.

Prethodno je – 27. decembra – ukrajinski parlament usvojio zakon na osnovu kojeg kanonska UPC može biti nasilno lišena svog imena.

Režim Petra Porošenka je uz američku podršku naveo carigradskog patrijarha Vartolomeja da blagoslovi objedinjavanje ukrajinskih raskolnika u „Pravoslavnu crkvu Ukrajine“ koju i Ruska pravoslavna crkva i kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva takođe smastraju raskolničkom strukturom.

 

Izvor Fakti, 01. februar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u