Drobnjicki: Hoće li se u SAD pojaviti alternativno pravosuđe?

Biće da Robert Maler sprema i optužnicu i zahtev za izručenje Asanža

Žitelje bogatog predgrađa Fort-Loderdejla, grada na Floridi, 25. januara su u zoru probudile policijske sirene, rotaciona svetla crnih džipova i sletanje helikoptera. Bilo je ukupno 15 automobila, plus dva oklopna vozila i helikopter sa 29 agenata FBI. Polovina je bila pod punom “ratnom opremom“, sa sve automatima.

Sve je izgledalo kao specijalna operacija za “neutralisanje“ terorističkog uporišta ili štaba kakvog narko-ganga. Ali, nakon nekoliko minuta su iz opkoljene kuće izveli sedog čoveka u pidžami, stavili mu lisice i ubacili u jedan od džipova. Bilo je to hapšenje 66-godišnjeg Rodžera Stouna, starog prijatelja i saradnika Donalda Trampa. A on je bio potpuno nenaoružan i odavno je čekao da dođu po njega. Odmah je bio odveden na saslušanje kod Roberta Malera, specijalnog tužioca za „rusko mešanje“, koje je potrajalo puna dva sata.

Ovakva “armija“ nije hapsila ni Al Kaponea, ni Teda Kačinskog koji je 17 godina držao SAD u strahu svojim bombama poslatim poštom. Čak su i na Osamu bin Ladena bila poslata samo 24 komandosa. Da je sve izvedeno kao spektakl – svedoči i to što je ekipa CNN od prvog sekunda snimala hapšenje Stouna.

Stouna sumnjiče za nekoliko stvari: za pet laganja pod zakletvom, za ometanje “procesnih radnji“ i pritisak na svedoka. A sve te “epizode“ su se desile nakon što je Maler započeo svoju “rusku istragu“. Specijalni prokuror Maler ima ogromna ovlašćenja i gotovo neograničenu slobodu delovanja. On može progoniti koga poželi. A nikom ništa što njegove optužbe protiv Džordža Papadopulosa, na primer, nisu vredele pišljiva boba pa je dobio samo 14 dana pritvora, ili što protiv Kartera Pejdža nije uspeo ni optužnicu da podigne. Važni su pritisak, zastrašivanje i razaranje karijera svima koji su bili u orbiti “neposlušnog Trampa“. Bio si Trampov savetnik, pomagao si mu ili si ga podržavao – budi spreman da CNN pokaže kako nad tvojom kućom kruži crni helikopter, kako ti kuću opkoljava taktička grupa FBI, a tebe samog sa lisicama na rukama vode u ćuzu.

Većina uhapšenih ili optuženih od strane Malera nije izašla pred sud, a ako i jeste dobila je ništavne kazne, sa izuzetkom Pola Manaforta koji je osuđen za neplaćanje poreza na zarađeno u Ukrajini. Drugim rečima, zatvor ne preti nikom od Trampovih saradnika. Ali, prete im javna hapšenja i gubitak reputacije. Ne radi za Trampa i “marica“ neće doći po tebe!

U optužnici protiv Stouna pominje se „Organizacija 1“. Nema sumnje da se radi o Vikiliksu. Međutim, “saradnje sa Asanžom“ nema među sedam tačaka optužnice protiv Stouna. Ne sumnjiče ga ni za “saradnju sa Moskvom“. I cela Malerova istraga je “ruska“, ali u njoj Rusije nema. Sve je samo u optužbama za laganje pod zakletvom i tome sličnom.

Tramp je kandidovao Vilijama Bara za državnog tužioca pa će biti zanimljivo videti da li će Maler uspeti da zastraši njega i njegovog zamenika Metjua Vitakera. Ako ne uspe, “marice“ uskoro mogu krenuti ka adresama onih koji su započeli “rusku istragu“.

Maler i njegova grupa do hapšenja Stouna tri meseca nisu preduzimali ništa. Zbog čega su se aktivirali baš sada i prestali da pišu “konačni izveštaj“ o svom delovanju u Kongresu SAD? Biće da je razlog upravo „Organizacija 1“, to jest – Vikiliks.

Kako se sazanalo zahvaljujući slučajnoj grešci činovnika iz američkog Ministarstva pravde – u novembru prošle godine se spremalo podizanje optužnice protiv Džulijana Asanža. Izgleda da je taj “papir“ bio pripremljen, ali da nije potpisan. Biće da se Maler odlučio i da sprema i optužnicu i zahtev za izručenje Asanža.

Ekvador je povodom Asanža jedva izdržao pritisak Velike Britanije. Ali, hoće li izdržati američki pritisak? Asanž je američkim specijalnim službama „popio mnogo krvi“, pa bi njegova “glava“ za Malera bila pravi trofej i mogla bi mu obezbediti status faktički nesmenjivog nezavisnog tužioca. Čoveka koji “brani američku demokratiju u strašna Trampova vremena“.

Specijalni prokuror za zašitu demokratije… To ne zvuči nimalo loše, a potpuno je u “duhu vremena“. Ako mu operacije protiv Stouna i Asanža uspeju – nije isključeno da će se u SAD pojaviti alternativno pravosuđe i alternativna represivna vertikala. Ako se to dogodi – šta da se radi! Tako se ustavne republike pretvaraju u banana-republike…

 

Izvor Fakti, 03. februar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u