Putin: Carigradska patrijaršija upletena u Ukrajini u borbu za vlast

Patrijarh Kiril: Ruska pravoslavna crkva gradi ravnopravan dijalog i ima zajedničke ciljeve s Vladom

Delegacija Srpske pravoslavne crkve, koju je predvodio patrijarh srpski Irinej, prisustvovala je svečanoj akademiji povodom desetogodišnjice Pomesnog sabora Ruske pravoslavne crkve i ustoličenja njegove svetosti patrijarha moskovskog i sve Rusije Kirila. Na ovoj svečanosti gostima su se obratili predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, a potom i patrijarh Kiril.

Predsednik RF Putin, obraćajući se prisutnima na svečanosti, ukazao je na odnos ruske države i Crkve. Putin je istakao da se ruske vlasti ne mešaju u crkvene poslove, uključujući i one u nezavisnoj Ukrajini, ali zadržavaju pravo da učine sve kako bi zaštitili slobodu vere. On je, zatim, rezimirao: „Država i vlast smatraju da je apsolutno neprihvatljivo uplitati se u crkvene poslove. Poštovali smo i poštovaćemo nezavisnost crkvenog života, posebno u susednoj suverenoj zemlji”, rekao je Putin govoreći o situaciji s Crkvom u Ukrajini. „Ipak, zadržavamo pravo da reagujemo i činimo sve kako bismo zaštitili ljudska prava, uključujući i slobodu vere”, dodao je Putin.

Predsednik Ruske Federacije je u svom izlaganju prilično uzdržano govorio o odnosima u pravoslavlju u svetu i okolnim zemljama, verovatno što je imao u vidu svečanost i desetogodišnjicu ustoličenja patrijarha Kirila. Ipak, za Putina je ovo bila zgodna prilika da ukaže i na politički odnos Carigradske patrijaršije: „Spekulacije, politiziranje o pitanjima verskog života dovode do razjedinjenosti ljudi, izazivaju mržnju i netoleranciju. Upravo takav projekat – koji nije vezan za veru, već je potpuno lažan i povezan sa borbom za vlast ‒ danas se sprovodi u Ukrajini. Žalosno je što je Carigradska patrijaršija takođe upletena u njega. Zapravo, radi se o grubom uplitanju u crkveni život. Čini se da su njegovi inicijatori učili od ateista prošlog veka, koji su proterivali vernike iz crkava i proganjali sveštenike”, rekao je Putin.

Nakon predsednika Putina, obratio se slavljenik, gospodin Kiril, koji je najpre zahvalio Putinu na toplim rečima, a zatim dodao da Ruska pravoslavna crkva i država uživaju odnose ravnopravnih partnera. „Ruska pravoslavna crkva gradi ravnopravan dijalog i ima zajedničke ciljeve s Vladom. Imamo priliku da razgovaramo o mnogim problemima koji se tiču našeg naroda i društva i, naravno, Crkve”, rekao je patrijarh. „I verovatno su se prvi put u čitavoj ruskoj istoriji takvi odnosi izgradili između Crkve i države. Čak ni za vreme Ruske imperije crkva nije bila ravnopravni partner države. Ona je oduvek bila podređena jednoj ili drugoj državnoj instituciji”, dodao je patrijarh.

Među brojnim gostima iz zemlje i državâ, u kojima se poštuje pravoslavlje, bili su prisutni i gosti s prostora bivše Jugoslavije, kao i članovi Međunarodne sveslovenske akademije, nauka i umetnosti koji su učestvovali na godišnjem zasedanju ove naučne institucije u Moskvi.

 

Autor Željko Šajn

 

Izvor Politika, 03. februar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u