Dačić: Sporazum o Kosovu treba postići za vreme Trampa

Dačić kaže da u dijalogu Beograda i Prištine treba što pre postići trajno rešenje jer može doći do promena u međunarodnim odnosima

Još je neizvesno da li će Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija 7. februara raspravljati o Kosovu.

SAD, Velika Britanija, Nemačka i Poljska bile su žestoko protiv toga da se redovni tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN o KiM nađe na dnevnom redu sednice, rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dačić je na konferenciji za novinare rekao da prvi put u Savetu bezbednosti UN nije usvojen dnevni red, koji inače svakog meseca predlaže predsedavajući, što je, ocenjuje, neozbiljno za organizaciju poput UN.

On je objasnio da je sednica na kojoj bi trebalo da se raspravlja o redovnom izveštaju o KiM zakazana za 7. februar, ali da nije izvesno da li će na njoj biti reči o Kosovu, jer će se verovatno tek tog dana usvajati dnevni red.

„Teško da možemo da skupimo devet glasova da to bude na dnevnom redu, jer tu nema veta. Ali ne mogu ni oni da skupe devet glasova da ne bude“, rekao je Dačić.

On je pozvao međunarodnu zajednicu na dogovor ističući da se, ako u trenutku kada je dijalog blokiran neko kaže da nema potrebe da se razgovara o Kosovo, može očekivati da KiM više nikad neće biti na dnevnom redu.

„Sutra moram u Vašington na konferenciju, odatle u Njujork, jer je sednica zakazana 7. februara. Nije izvesno da li će da bude, verovatno će da dođu i kažu otvaramo sednicu, ko je za usvajanje dnevnog reda i može da se desi da dođemo tamo, a da oni ne usvoje dnevni red, to je neozbiljno za organizaciju koja pretenduje da vodi svet“, rekao je Dačić.

 

Izvor Tanjug/B92, 04. februar 2019.

DAČIĆ: SPORAZUM SA PRIŠTINOM TREBA POSTIĆI ZA VREME TRAMPA
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže da u dijalogu Beograda i Prištine treba što pre postići trajno rešenje jer može doći do promena u međunarodnim odnosima.

„Potrebno je ubrzati dijalog, postići trajno rešenje, ne gubiti vreme, za srpske interese je dobro da se taj proces što pre završi jer se međunarodni odnosi mogu promeniti“, rekao je Dačić na konferenciji za medije s premijerom Dominike Ruzveltom Skeritom.

Dačić je naveo da je administracija predsednika SAD Donalda Trampa prva američka administracija koja je otvorila vrata mogućnosti da se dođe do kompromisa Beograda i Prištine.

„Neke ranije, a možda i neka buduća, imaće stav da je kompromis samo priznanje nezavisnosti Kosova“, kazao je šef srpske diplomatije.

Dodao je da i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini podržava traženje kompromisa i da će posle nje „možda doći neko drugi ko neće biti naklonjen tome“.

On je rekao da je potrebno postići dogovor u narednih godinu ili dve, i dodao da će se do sporazuma, ako ne bude postignut u tom periodu, teško doći ikada posle.

Ocenio je da je za to neophodna politička stabilnost u Srbiji i kritikovao opoziciju zbog toga kako se odnosi „prema državotvornim pitanjima“.

Dačić je rekao da je Srbiji potreban konsenzus oko Kosova, kakav postoji među Albancima, i dodao da je nezadovoljan što opozicija najavljuje da će im glavna aktivnost biti spoljnopolitička.

„To znači da će oni u Briselu da pričaju verovatno da je u Srbiji diktatura, da u Srbiji nema ljudskih prava, da je Srbija faktor nestabilnosti i izazivanja konflikata sa susedima. To je isto kao što pričaju naši neprijatelji“, kazao je Dačić.

DAČIĆ SA ŠPINDELEGEROM O MIGRACIONOJ STRATEGIJI
Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se sa generalnim direktorom Međunarodnog centra za razvoj migracionih politika – ICMPD Mihaelom Špindelegerom.

Ministar Dačić naglasio je da Republika Srbija pozdravlja aktivnosti Centra na planu podrške u izradi migracionih strategija i sprovođenju programa u ovoj oblasti.

Posebno je izdvojio projekt „Link up! Serbia“ koji predstavlja studiju izvodljivosti koja pomaže u identifikovanju mogućih mehanizama za usmeravanje doznaka naše dijaspore (prevashodno iz Austrije) u investicione tokove u Srbiji i izrazio očekivanje da će ovaj projekt biti uskoro nastavljen, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Šef srpske diplomatije je naglasio da je Srbija, kao zemlja koja se i dalje suočava sa velikim brojem izbeglica i raseljenih lica iz ratova na području bivše Jugoslavije, pozdravila usvajanje Njujorške deklaracije o izbeglicama iz 2016. godine, kao korak ka održivom i trajnom rešenju ovog pitanja.

Špindeleger je predstavio planove za otvaranje regionalne kancelarije ICMPD u Beogradu, za šta je Dačić izrazio veliko interesovanje i spremnost za nastavak razgovora na ekspertskom nivou, uz očekivanje da se po otvaranju kancelarije naša saradnja dodatno ojača i proširi konkretnim projektima u oblasti migracionih politika.

Ministar je istakao i da je Srbija opredeljena da nastavi dobru saradnju sa Međunarodnim centrom za razvoj migracionih politika, u duhu aktivnog i ravnopravnog partnerstva u ostvarivanju svih zajedničkih ciljeva.

 

Izvor Beta/Tanjug/B92, 04. februar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u