Vučić: Dijalog kad se ukinu takse; Veselji: Takse ostaju

Samo nekoliko dana pošto je sam predložio suspenziju takse od 100 odsto, Veselji kaže da će one ostati na snazi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da aktuelni zastoj u dijalogu može da bude prevaziđen samo kada Priština ukine takse na robu iz centralne Srbije i prestane sa provokacijama, poput promene Statuta Kombinata Trepča koji, kako je ocenio, predstavlja otimanje srpske imovine.

Kako se navodi u saopštenju izdatom nakon sastanka sa ambasadorom Velike Britanije Denisom Kifom, Vučić je rekao da će Srbija uvek biti opredeljena za mir i stabilnost u regionu.

On je zahvalio na podršci Vlade te zemlje, ukazavši Kifu na štetnost jednostranih mera Prištine koje ugrožavaju dijalog.

Vučić je izrazio interes Srbije za snaženje političkog dijaloga i razvoj ekonomske saradnje sa Ujedinjenim Kraljevstvom, sa nadom da se Bregzit neće odraziti na bilateralne odnose dve zemlje.

Kif je upoznao Vučića sa svim što se, u saradnji sa resornim ministarstvima, preduzima kako posle izlaska Britanije iz EU, ne bi bilo prepreka u bilateralnoj saradnji.

On je dodao da Vlada u Londonu projektima poput digitalne transformacije i jačanja e-Uprave, finansirane kroz Fond za dobru upravu, nastavlja podršku procesu reformi u Srbiji.

Kif je naglasio da njegova zemlja želi da ima pozitivnu ulogu u regionu i u njegovoj evropskoj budućnosti, kao i da deli ciljeve za postizanje stabilnosti i napredak na Zapadnom Balkanu, što pokazuje i kroz podršku Berlinskom procesu.

 

Izvor Beta/N1, 04. februar 2019.

VESELjI: TAKSE OSTAJU, ONE SU ZA DOBROBIT KOSOVA
Samo nekoliko dana pošto je sam predložio suspenziju takse od 100 odsto koju je Priština uvela na robu iz centralne Srbije i BiH, predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji kaže da će one ostati na snazi.

On je tokom posete osnovnoj školi u Uroševcu rekao da su takse uvedene za dobro Kosova i kao način da se zaštite kosovski interesi, prenose prištinski mediji.

Govoreći o eventualnoj suspenziji taksi, Veselji kaže da je to zahtev SAD i da bi to bila privremena mera.

Prema njegovim rečima, od ključnog značaja je da Priština i Vašington ni u jednom trenutku nemaju različite pozicije prema Beogradu.

Veselji je inače predao ranije ove nedelje liderima vladajuće koalicije u Prištini pisani predlog za suspenziju na 120 dana taksi od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH, pri čemu Srbiji za to postavlja deset, a BiH sedam uslova.

Prištinski sajt Zeri naveo je da je Veselji uputio predlog „zarad očuvanja interesa Kosova i partnerstva sa SAD“.

Navodi se da je prethodno dokument dat američkom ambasadoru u Prištini Filipu Kosnetu na sastanku 23. januara kojem je prisustvovao i kosovski premijer Ramuš Haradinaj.

 

Izvor Tanjug/Kurir, 04. februar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u