Američko istraživanje: Protiv NATO 83 odsto Srba

Istraživanje nacionalnog demokratskog instituta iz Vašingtona potvrdilo negativan stav građana Srbije o NATO paktu

Većina građana Srbije ima pozitivno mišljenje o Rusiji i Kini, dok najlošiju sliku imaju o Americi i NATO – pokazalo je istraživanje Nacionalnog demokratskog instituta iz Vašingtona.

Reč je o rezultatima istraživanja „Zapadni Balkan između Istoka i Zapada“, koje je sprovedeno u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i BiH i bilo je usmereno, pre svega, na stavove građana i izveštavanje medija o stranim državama i organizacijama.

O Rusiji se, u našoj zemlji, pozitivno izjasnilo 60 odsto ispitanika, dok je negativan stav imalo svega 11 procenata. Jednak broj anketiranih ima i negativan stav o Kini, dok je oko 56 odsto građana reklo da imaju dobro mišljenje o najmnogoljudnijoj državi.

Na sasvim drugom kraju spektra je NATO, o kojem se 83 odsto građana izjasnilo negativno, a svega četiri pozitivno.

Loše mišljenje o Americi ima 58 odsto građana, a dobro 15. Kada je reč o EU, odnos pozitivnih i negativnih ocena je 41 prema 27. Podrška članstvu u EU najjača je u BiH i Makedoniji, gde je za članstvo oko 70 odsto građana, a najslabija u Srbiji (45 procenata).

Srbi i Crnogorci veruju da je Rusija snažnija od NATO, dok Makedonci i BiH smatraju da je zapadna alijansa superiorna. Svega šest odsto Srba glasalo bi za članstvo zemlje u NATO, dok je osamdeset odsto protiv.

Decu bi na školovanje ili rad u zemlje EU poslalo 40 odsto žitelja Srbije, dok bi se za Ameriku i Rusiju odlučilo po 11 odsto ispitanika. Kada je reč o lečenju u inostranstvu, 33 odsto Srba odlučilo bi se za neku od zemalja EU, 25 za Rusiju, 11 za Ameriku, a svega tri procenta za Kinu.

 

Izvor Večernje novosti, 05. februar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u