EU: Trepča da bude deo sporazuma; Haradinaj: Neprihvatljivo, nećemo pregovarati

Haradinaj je naveo da „Trepča“ nije otvoreno pitanje u odnosima Beograda i Prištine

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič kaže da pitanje stausa „Trepče“ treba da bude rešeno kroz pravno obavezujući sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i naglašava „da sva otvorena pitanja između dve strane treba da se reše kroz finalizaciju dijaloga“.

Kocijančičeva je za Tanjug rekla da „EU kao posrednik u dijalogu ima za cilj da se kroz pravno obavezujući sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine reše sva otvorena pitanja između dve strane jednom i zauvek“.

Portparolka Evropske komisije ponavlja da EU očekuje ukadanje prištinskih taksi i što brži nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je naglasio da dijalog sa Prištinom može biti nastavljen samo kada se ukinu prištinske takse na robu iz centralne Srbije, ali i kada prestanu provokacije kakav je i zakon o statutu „Trepče“.

Parlament u Prištini je u subotu usvojio stutut „Trepče“, koji predviđa registraciju nove kompanije u skladu sa zakonom iz 2016. godine, a kojim 80 odsto akcija kombinata pripada Prištini, a 20 odsto radnicima.

Priština je istovremeno još pre dve godine odbacila mogućnost da se u okviru dijaloga u Briselu razgovara o pitanju „Trepču“, koju su oni proglasili „kosovskom imovinom“ tvrdeći da je to „gotova stvar“.

 

Izvor Tanjug/RTS, 05. februar 2019.

HARADINAJ: NEĆEMO DA PREGOVARAMO O TREPČI
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj odbacio je mogućnost pregovora o statusu rudarskog kombinata „Trepča“ u dijalogu Beograda i Prištine u Briselu.

Ramuš Haradinaj je, povodom izjave portparolke EU Maje Kocijančič da pitanje statusa „Trepče“ treba da bude deo dijaloga Beograda i Prištine, na Fejsbuku napisao da je takav stav „neprihvatljiv“, jer „krši suverenitet države Kosovo“.

Haradinaj je naveo da „Trepča“ nije otvoreno pitanje u odnosima Beograda i Prištine, i da građani i institucije Kosova nikad neće dozvoliti pravljenje „lažnih tema“ čiji je cilj, po njegovom mišljenju, podela Kosova.

Maja Kocijančič izjavila je ranije da pitanje statusa „Trepče“ treba da bude rešeno kroz pravnoobavezujući sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, i naglasila da „sva otvorena pitanja u odnosima dve strane treba da se reše kroz finalizaciju dijaloga“.

„EU kao posrednik u dijalogu ima za cilj da se kroz pravnoobavezujući sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine reše sva otvorena pitanja između dve strane jednom i zauvek“, odgovorila je Kocijančičeva na Tanjugovo pitanje o posledicama na dijalog usvajanja statuta „Trepče“ u parlamentu u Prištini.

Haradinaj je danas, inače, ponovio da će takse na robu iz centralne Srbije ostati sve dok Srbija ne prizna Kosovo i naveo da je uslovljavanje dijaloga neprihvatljivo.

On je, takođe, ponovio da se protivi bilo kakvoj ideji da konačan sporazum sa Srbijom podrazumeva podelu Kosova.

 

Izvor Tanjug/RTS, 05. februar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u