Merkelova traži garancije „Huaveja“

Merkelova kaže da je zbog bezbednosne zabrinutosti važno da se razgovara s kineskom vladom i da „Huavej jednostavno ne ustupa podatke državi“

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da su Nemačkoj potrebne garancije da kineska kompanija „Huavej tehnolodžis“ neće prosleđivati podatke Kinezima pre nego što se tom dobavljaču telekomunikacione opreme odobri učešće u izgradnji nemačke 5G mreže.

Merkelova, koja je u poseti Japanu, kaže da je zbog bezbednosne zabrinutosti važno da se razgovara s kineskom vladom i da „kompanija jednostavno ne ustupa podatke državi“, prenosi agencija Rojters.

Ona je rekla studentima na univerzitetu Kejo da je bezbednost važna ukoliko firme žele da rade u Nemačkoj i da mora biti jasno da kineska država ne sme da pristupa svim podacima preko kineskih proizvoda.

„Huavej“ se našao na udaru međunarodne kontrole zbog, kako podseća britanska agencija, svojih veza s kineskom vladom i sumnji da bi Peking mogao da koristi tehnologiju te kompanije za špijuniranje, što ova firma negira.

Nemačka vlada tek treba da zauzme stav o tome da li će slediti druge zemlje koje su isključile „Huavej“ sa svog tržišta zbog nacionalne bezbednosti, navodi Tanjug.

 

Izvor Sputnjik, 05. februar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u