Brnabić: Izveštaj „Fridom hausa” nedovoljno objektivan

Brnabić je novinarima rekla da to ne znači da je taj izveštaj za nju irelevatan i poručila da će se njime baviti kako bi se stvari u Srbiji unapredile

Premijerka Ana Brnabić smatra da je izveštaj „Fridom hausa”, u kome se navodi da je Srbija delimično slobodna zemlja, nedovoljno objektivan i da se bavi nekim percepcijama sa kojima se ona ne bi složila.

Brnabić je novinarima rekla da to ne znači da je taj izveštaj za nju irelevatan i poručila da će se njime baviti kako bi se stvari u Srbiji unapredile.

„Što se tiče izveštaja ja moram da kažem da ću detaljno da pročitam, on je za mene relevantan kao i ostali izveštaji”, rekla je premijerka.

Ona je rekla da se pak sa tim izveštajem ne slaže, navodeći da ne oseća da živimo u delimično slobodnoj zemlji već da, kako kaže, živimo u slobodnijoj zemlji nego pre nekoliko godina.

Sloboda je, kaže, kada vlada brine o građanima, pokazujemo im da je na usluzi i oslobađa njihovo vreme da oni rade neke druge stvari.

Brnabić je na pitanje o pretnjama novinarima N1 televizije rekla da to apsolutno osuđuje i da je od toga još važnije da su oni koji su uputili pretnje privedeni.

„Apsolutno osuđujem sve pretnje i sve napade kao i uvek do sada direktno i nedvosmisleno. Mislim da je to nedopustivo, crvena linija koja nikada ne sme da se prelazi. Drago mi je da je, umesto toga, onaj ko je uputio uvrede priveden. To je značajnije od verbalne osude”, rekla je Brnabić, prenosi Tanjug.

SVET DA PREPOZNA KO JE KONSTRUKTIVAN, A KO NIJE
Premijerka Ana Brnabić rekla je danas da Priština nastavlja sa jednostranim potezima koji ne doprinose regionalnoj stabilnosti, nada se da će svet da prepozna ko je konstruktivan, a ko je suprotno od toga, i da će se na osnovu toga u budućnosti formirati pozicije kada se budu stekli uslovi da se nastavi dijalog.

Na pitanje novinara o taksama koje je Priština uvela, kao i nedavno usvojenom Statutu kombinata „Trepča”, Brnabić je kazala da Priština radi sve suprotno od onoga što bi doprinelo tome da se Beograd i Priština vrate dijalogu.

„Sve smo dalje da se vratimo za sto i da razgovaramo o normalizaciji, ne zbog Beograda, već zahvaljujući jednostranim potezima Prištine”, rekla je Brnabić.

Premijerka očekuje da će se to kao bumerang vratiti Prištini, odnosno, građanima i to pre svega, Albancima na Kosovu i Metohiji.

„Ako oni računaju da je to jačanje pozicije pred neke buduće pregovore, meni se čini da je upravo suprotno. Ne znam kako će da se oslone na partnerstvo sa zemljama članicama EU oko vizne liberalizacije, ako već dva i po meseca govore ‘ne’ na sve njihove zahteve. Kako da računaju na podršku SAD kada Tramp traži da se suzdrže od jednosrtanih poteza, a oni donose nove”, rekla je Brnabić.

Srbija, s druge strane, kaže, razgovara svakodnevno sa svim partnerima:EU, SAD, Kinom, Rusijom i pazi na svoje interese, vodi jako pažljivu, ozbiljnu i odgovornu politiku.

„Nadam se da je svet takav da će umeti da prepozna ko je tolerantan, suzdržan, konstrukitvan, a ko je suprotno, i da će na osnovu toga sutra da se formiraju pozicije kada se budu stekli uslovi da se nastavi dijalog”, zaključila je Brnabić, prenosi Tanjug.

 

Izvor Politika, 06. februar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u